Erzurum Pasinler’de Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri tarafından yürütülen şap aşılama kampanyası devam ediyor. Tarım İlçe Müdürü Dilek Kara, Pasinler merkez ve 56 köyde yürütülen aşılamanın 1 Kasım’a kadar devam edeceğini belirtti.
Pasinler’de geçtiğimiz 1 Eylül’de başlatılan büyükbaş hayvanlara aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıkları nedeniyle et, süt, yumurtada verim kayıpları yaşandığını, hayvan ölümleri ve yavru atma nedeniyle çiftçilerin büyük zarar gördüğünü kaydeden Tarım İlçe Müdürü Dilek Kara,
“Ülkemiz genelinde bulaşıcı hastalıklar içerisinde Şap hastalığı büyük ekonomik kayıplara neden oluyor. Halk arasında ‘dabak’ hastalığı olarak da bilinen şap hastalığı, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Sığırlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanmaktadır. Hastalık hayvanın, yaşına ve cinsiyetine göre hassasiyet göstermektedir. Hastalıklı hayvanların hasta olmayanlara teması, idrar, gübre ve sütle bulaşan hastalık, ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu deri, yem, yataklık, ot, su, bakıcı, nakil vasıtaları, hastalıklı etlerden yapılan salam, sosis, gibi ürünler ile fare, kuş, yılan, kaplumbağa, gibi taşıyıcılarla da bulaştırma olabilmektedir” diye konuştu.
Hastalığın hayvanlardaki ilk belirtilerinin içi su dolu kabarcıklar şeklinde olduğunu ifade eden Kara, “Diğer belirtiler ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme şeklinde görülür. Hasta hayvanların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 – 41 °C’ye yükselir, ağız şapırdatması ve sütten kesilme, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri görülür. Takip eden günlerde ayak tırnak aralarında, memelerde boynuz diplerinde, burunda enfekte yaralar oluştuğunu, kültür ırkı sığırlarda ve körpe buzağılarda hastalık çok çabuk seyreder. Bu denli önemi olan şap hastalığının meydana getirdiği ekonomik kayıpların önlenmesi için tüm büyükbaş hayvanlar yılda 2 kez ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde, küçükbaşlar ilkbahar döneminde İlçe Müdürlüğü tarafından aşılanmaktadır. Hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesinde bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek önemli bir yer tutmaktadır” diye konuştu.
ERZURUM (İHA)
Bir yanıt yazın