Babası gazeteci rahmetli Kemal Alyanak, ve kardeşi İrfan Alyanak gazetecilikle ilgilenirken o hep hayallerindeki gelişmeleri Erzurum için tasarladı. Teknolojiyi her zaman en yeniliklerle takip etti, Macintosh bilgisayarını her yeni modeliyle yeniler gelişmenin gerisinde asla kalmadı. Sporsever kişiliği yanında yaptığı tasarımlarla Erzurum’un tanıtılmasına önemli katkıda bulundu.
Şimdiler de Erzurum Pano adıyla tasarladığı fotokurgu bir çalışmayla ilgileniyor.
Bir bakışta Erzurum
Fotoğraflarla Erzurum’u anlatmanın doyulmaz keyfini bu panoya sıkıştırmış sayın Fikret Alyanak. Ayrıca Erzurum Pano adında web sitesi oluşturmuş ve bu tasarladığı çalışmayı yani panoyu çerçevesine varıncaya kadar kendi el emeğini sergileyerek pazarlamasını yapmakta.
Mütevazı atölyesinde ziyaret ettiğimiz Alyanak’la kısa bir söyleşi yaptık.
-K.G. Bu panoyu hazırlarken neleri düşünüp de bu tasarımı çıkardınız?
Fikret Alyanak, “Erzurum’un tarihini araştıran, tarih yolunda Erzurum Dergisini çıkartan, Erzurum tarihini koruma dernek yöneticisi olarak çok faaliyetler yapan, üniversitede değerli hocalarımızla çalışan, aynı zamanda Verem Savaş Dernek başkanlığı yapan, Milletin Sesi Gazetesinin eski sahibi Rahmetli Kemal Alyanak’ın oğlu olarak eğer ona layık olabilmek adına sanatçı olarak bu sahada Erzurum sevdalısı, Erzurum aşığı olduğumu ancak tasarladığım Erzurum pano ile dile getirmem benim için büyük mutluluk oldu.
Erzurum Pano, gerek Erzurum içinde, gerek Erzurum dışındaki Erzurumlular veya Erzurumlu olmayanlar tarafından büyük beğeni gördü. Hatta bir gün üniversitede güzel sanatlar dekanlar toplantısında bir dekanımız o panoyu odasında görünce şöyle demiş:
– “Erzurum bu mu demiş, herkes anlatır görsel olarak ama bu şekilde anlatım çok farklı” demiş.
Erzurum’un güzel görüntülerini bir araya getirmiş, kompozisyon demiş. Harika, bir yer bu kadar güzel anlatılır diye iltifatta bulunmuş, değerlendirmiş sayın dekanımız.
-Bu sergi açıldı mı?
Evet, 2 sene önce açıldı.2008 de. Bu sergi Fotokurgu sergisiydi. Burada sadece bu görüntünün haricinde ilçeleri de ayrı ayrı çalıştım”.
-K.G.İlçelerde var değil mi kurguda?
Fikret Alyanak, “Var. Hatta bazı ilçeler biz niye yokuz diyince yapılan çalışma turistlik bir çalışma.Şöyle; bu çalışmada daha çok kültür bağlılıklarımız, değerli taşınmazlar üzerine yapılan çalışma, kültürümüzü anlatan .Görsel bir güzellik diyebilirim.Bu çalışma çok beğeni gördü bunun üzerinde diğer ilçe ve illerdeki Erzurum dernekleri çok talep ettiler.Gerek derneğe asmak ,gerek o yerlere dağıtmak üzere.
-Bu işi çalışmayı yapmamın birinci tercih sebebi Erzurum sevdası…
Çok zahmetli
–K.G. Bu çalışmayı yaptıktan sonra taklitlerini yapıp piyasaya sürenler yani kopyalayanlar bu emeğe saygısızlık etme girişiminde bulunanlar oldu mu?
Fikret Alyanak, “Kopyacılık yapanlar da var
Benim tasarladığım bu çalışmayı kopyalayıp çoğaltarak farklı amaçlarla kullanmak isteyenler oluyor onlara da bir çağrım var.
– Çifte minareli medrese orda duruyor, kale duruyor bunların fotoğraflarını çekip sizde kompozisyon yapabilirsiniz. Bu kadar güzel eserin üzerinde çok daha güzel eser yakalayabilirseniz gelip elinizi öpmeyi taaddüt ediyorum dedim. Bunun üzerine bazı arkadaşlar çalışmalar yaptılar.
Fakat bu kadar başarıyı yakalayamadılar. Şimdi buradaki arasındaki fark şunu söyleyeceğim Bu tür pano hazırlanırken tabii ki grafik alt yapısı aynı zamanda görselliğe olan ehemmiyetimizi anlatan bilgisi olması bunu getiriyor. Bunun adına ben bir sergi hazırlamıştım. Erzurum fotoğrafları ve Fotokurgu Sergisi diye. Yani biz bu çalışmaya fotokurgu adını veriyoruz.
O konuda ben üzülerek söylüyorum. Demek ki çok beğeniliyor ki… Hani meyve veren ağaç taşlanır der. Çok beğeni görüyor ki bunu taklit etmeye çalışıyorlar.Ama ne kadar taklit etseler de aradaki fark hemen görülür.Niye diyeceksiniz?
Bu çalışmayı yaparken 3 yıllık fotoğraf arşivi, dolayısıyla 3 aylık çalışma neticesinde çıktı. Nasıl çıktı bu??
Bunun çalışırken her resimde zemin dokusu, ışık gölge ve boyut çok önemli olduğundan dolayı hepsinin uyumunu sağlayarak çalıştım. O yüzden dekanımız çok doğru olarak demiş ki: Erzurum bu mu? Bir panaromik görüntü mü?
Çünkü o kadar uyumlu ki.. Arkadaki görüntü küçük, öndeki görüntü nün büyük olmasıyla bile bir kompozisyon var. Fotokurgu deyip de yırtma yapıştırma yapar gibi, kolaj yapar gibi… Paldır küldür resimleri üst üste getirmek değil. Gerek boyut, gerek zemin dokusu, gerek uzaklık, gerek yakınlık perspektif bilgisine dayanarak güzel bir görüntü sağlamak önemli olan. Burada bir dağı bile birbiri ile kaynaştırırsanız, hatta dikkat edin şurada bir dağ vardır, bu dağ birbirinin aynısıdır o grafik bilgisine dayanarak yapılan çalışma.
–K.G.Her şeyden önce saygı olması lazım..
Fikret Alyanak, “Kesinlikle şunu söyleyeyim. Ben bu konuda eserimi çalıp kullananlara hakkımı helal etmiyorum. Öyle bir durum varsa üzülerek kınıyorum”.
–K.G.Başka çalışmalarınız olacak mı önümüzdeki günlerde?
Fikret Alyanak, “ 2011 bizim için bir ışık. Bir kayak haritası çalıştık bu kayak haritasını 2011 olimpiyatlarına adapte etmek için çalışmalarımız var. Onun haricinde de mesela makam arkasına görüntü istediler bazı arkadaşlar. Erzurum’un tarihi görüntüsü.
Atatürk’ün tarihsel boyut içerisindeki görüntüleri, bayrak zeminine döşemek sureti ile. Dolayısıyla dadaşlar hançer barı görüntüleri talep ediliyor. Ayrıca gözde görüntülerden biri de milli mücadeleyi anlatan kongre konsepti altındaki bir çalışma. Bu çalışma 2 metreye 1,37 metre çalışmışız. Buda genelde o günkü anlam ve önemi taşıyan Atatürk ve kongre görüntülerini havuz başında o görüntüleri dekupe ederek kullandık.
_Üç boyutlu gibi gözüküyor.
Sanatımızı konuşturmanın en büyük hassasiyeti orada oluyor. Atatürk evini, kongre binasını, Yakutiye’yi, Mecidiye tabyalarını ve 90 bin şehidimizle birlikte bu kompozisyonu bir araya getirerek bu kongreyi, o günkü milli mücadelenin heyecanını anlatama çabamız olmuştur. Sonra ciritle ilgili bir kompozisyon var onu kullandık,hançer barı çalışmamız..Sonra Erzurum’un yaz ve kış görüntüsünü uyum içinde sergiledik.
Sonra Palandöken kayak haritası çalışması var. Onu 2011 adapte ediyoruz. Çünkü pistler, kayak yerleri, tesisler değişti. Sonra Erzurum İl haritasını valiliğe çalıştık. Sonra turizm müdürlüğü tarafından bunun görsel hale getirilmesi istendi.
Zaten çalışmalarımızı anlatan sitemiz var www.erzurumpano.com. da her şeyi bulmak mümkün”dedi.
Fikret Alyanak’ın Özgeçmişi :
1955’de Erzurum’da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Erzurum’da tamamlayarak 1975 tarihinde İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Sanatlar Bölümünü kazandı.
Dört yıllık Eğitimden sonra 1981’de Tatbiki Güzel Sanatlar Y.Okulundan (Şimdiki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak. Grafik Bölümünden) mezun oldu.
1982’de Erzurumda Grafik çalışmalarını Klişe atölyesi kurarak sürdürdü.
1984’de Vatani görevini Yedek subay olarak ifa ederken de meslekten kopmayarak Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümeni Matbaasında Ofset sorumlusu olarak matbaanın yönetiminde bulundu.
Askerden sonra 1985 tarihinde; 6 yıl kadar Doğan Matbaasının işletme müdürlüğünü yaptı.
1981 yılından buyana Erzurum piyasasına kendi branşında hizmet vermiş Erzurum Matbuatının Ofset Baskı Teknolojisine geçmesinde önayak olmuştur.
1986 yılında Erzurum Valisi Recep Birsin ÖZEN tarafından düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali için Afiş yarışmasında derece aldı.
Sonraki yıllarda Erzurum Gazeteciler Cemiyetinin düzenlemiş olduğu yarışmada Grafik dalında ödül aldı.
Erzurum piyasasına Afiş, Kitap Kapağı, Broşür ve Tebrik Kartları tasarımı, Reklam ilan grafik tasarımı ve Erzurum’daki birçok şirket ve kuruluşlara Amblem Logo tasarımı yaparak Grafik dalında hizmeti vermiştir.
1991’de Doğu Ofset Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.’ni kurdu. Şirketin hem sahibi hemde Grafik Tasarımcısı olarak 3 yıl çalıştı.
2 Aralık 1993 tarihinde Yeni açılan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fatültesinin öğretim elamanı sınavını kazanarak 21 Nisan 1994 tarihinde Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak göreve başlamıştır.
1994’de Ankara’da Öğretim Elemanları Karma sergiye katıldı
1996’da Tipografi Ders kitabı olarak “Harf Kataloğu” adlı 200 sayfalı yardımcı kitap yayınladı
1997 Atatürk Üniversitesi 40. Yıl Etkinliklerinde Grafik dalında tanıtım görevi alarak taktir plaketi aldı.
1997 Temmuz’da Yükse Lisansını tamamladı.
1998 Erzurum’da Öğretim Elemanları Karma sergisine katıldı.
1998 Ata. Üni. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Amblem yarışmasında Seçici Kurul üyeliğinde bulundu
1998 Ata.Üni. Kazım Karabekir Eğitim Fak. Müzik Eğitimi Bölümü, Ankara’da verilen “40.Yıl Orkestra Konseri” Konulu Afiş, Davetiye ve Konser Kaset Kapağı Tasarımlarını yaptı.
1998 Ata.Üni. Kazım Karabekir Eğitim Fak. Müzik Eğitimi Bölümünün düzenlediği 19 Mayıs G.S.Bayramı “Orkestra Koro Konseri” Konulu Afiş, Davetiye ve Konser Kaset Kapağı Tasarımlarını yaptı.
1998 Erzurum Belediyesi – ESKİ Genel Müdürlüğünün Açmış olduğu Amblem yarışmasında seçici kurul üyeliğinde bulundu.
1999 3 Temmuz Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 80. Yılı Kutlamalarıyla ilgili Amblem, Afiş, Davetiye ve Program Kapak tasarımlarını yaparak Erzurum Valiliği tarafından şiltle ödüllendirildi.
1999 Erzurum Müze Müdürlüğüne Broşür tasarımı yaptı
2000 Yılında Görev Yaptığı Güzel Sanatlar Fakültesinden ayrılarak Grafik Tasarım Ajansını kurdu.
2002 Palandöken Kar Festivali ile ilgili Amblem tasarımı, Afiş, Davetiye ve Program tasarımlarını yaparak Festival Konseyinde görev almıştır..
2002 “Hemşehrimiz Atatürk ve Erzurum Günleri” Anma Toplantısı Afiş ve Davetiye Tasarımı ayrıca Sinevizyon Gösterisi Kurgu CD’si hazırladı.
2002 Erzurum Valiliğinin Amblem tasarımını yaptı ve kurum kimliğini oluşturdu.
2002 Erzurum Turizm İl Müdürlüğünün Tanıtım Broşürünü yaptı.
2004 Erzurum Gençlik ve Spor Müdürlüğü Bisiklet İl Temsilciliği görevini aldı.
4 Ekim 2004 tarihinde Erzurum’da 6 Km.lik “Erzurum Bisiklet Şenliği” adıyla bir etkinlik düzenledi.
12 Mart 2005 tarihinde 12 Mart Erzurum’un Düşman işgalinden Kurtuluşu Etkinlikleri içerisinde “1. Palandöken Tırmanışı” adıyla 4 Km.lik parkurda Amatör Otomobil yarışı düzenledi.
15 Temmuz 2005 tarihinde Erzurum ovasında Amatör Motosiklet Yarışı düzenledi.
2005 yılı itibariyle yapılan bu sportif faaliyetleri yayınlayan Sektör adıyla 6 sayı çıkarabildiği 16 sayfalık Otomotiv dergisi yayınladı.
2006 Mart ayında başladığı ve 3 ay süren bir çalışma neticesinde “Erzurum Konsepti” adıyla Erzurum’un turistik ve kültür varlıklarını içeren bir tablo (pano) yapmıştır.
2006 dan buyana Bu panoyu resmi ve bir çok tüzel kuruluşlarda ve çeşitli boyutlarda bulmak mümkündür.
2006 da daha birçok Fotokurgu anlamda eser üretmiştir. Bunlarda Erzurum Konsepti yanısıra Kongre Konsepti ve ilçelerin kültürünü yansıtan birçok panolar üretmiştir.
2006 sonu ve 2007 başı arasında bir süre DOĞU TV ‘de Reklam çekimlerinde Görüntü yönetmeni ve yayın müdürü olarak görev yaptı.
2007 Kayak sezonu için Palandöken Kayak Haritasını Infografic tarzda illistrasyonunu hazırladı. Dağ otellere “skymap” olarak bastırdı.
2008 de Erzurum Valiliğine il, ilçe ve köyleriyle birlikte gösteren bir Erzurum il Haritası hazırladı ve basılarak çoğaltıldı.
2009 tarihinde 12 Mart Erzurum’un Düşman işgalinden Kurtuluşu Etkinlikleri çerçevesinde Kültür Merkezi Resim ve Heykel Galerisinde Erzurum Konsepti ve diğer Eserleriyle birlikte Toplam 26 Eseriyle birlikte Fotokurgu Adıyla ilk kişisel sergisini açtı.
2009 da hazırladığı Palandöken Kayak Haritasını Türkiye Kayak Federasyonu talebiyle dağın 10 noktasında büyük pano olarak diktirdi.
2010 da Erzurum İl Kültür Müdürlüğü ihalesiyle 9 çeşit Afiş hazırlayarak 30.000 adet bastırdı ve Müdürlük tarafından il içinde ve Türkiye’deki tüm Erzurum derneklerine gönderildi.
19 Nisan – 23 Ağustos 2010 tarihleri arasında Erzurum İl İş-Kur Müd. ve İl Kültür ve Turizm Müd. işbirliği ile düzenlenen Grafik Tasarım Kursunda Eğitmen olarak görev aldı. 20 Kursiyere Grafik Tasarım dersi verdi.
Şu an Erzurum’da kendisinin kurduğu GRAFIK Tasarım Ajansında Creative Director olarak çalışmalarını devem ettirmektedir.
Bir yanıt yazın