MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Genel, Manşet » Ener’den “Erzurum Günleri” Önerisi
Ener’den “Erzurum Günleri” Önerisi


ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, Ankara ve İstanbul’da Erzurum günleri organize edilmesini önerdi.
ENER Başkanı Aksu, “Ankara’nın bilbordlarında, ana yolların üst geçitlerinde muhtelif illerin Ankara Günleri afişlerini gördükçe aklıma hep “Neden biz böyle etkinlikler yapmıyoruz” sorusu geliyor.

Geçen sene yapılan Trabzon günlerine 300 binin üzerinde ziyaretçi katılmıştı. Ankaralılar, dört gözle Malatya,Trabzon, Rize , Çorum günleri gelse de gidip oranın yöresel lezzetlerini tatsak diye bekliyorlar. Bu etkinliklere Başta Başbakan olmak üzere hükümet erkanı tam kadro katılıyor, şehirlerin tanıtımı etkili bir biçimde yapılıyor.

Tarihi, kültürü, mutfağı ile yüzük kaşı gibi parlayan Erzurum’un sesi neden buralarda cılız mı cılız çıkıyor, bu tür etkinlikler neden yapılmıyor, neden ortalık davul zurna sesiyle ayağa kaldırılmıyor? İhtiyaç mı yok, kimsenin umurunda mı değil? işte bu düşüncelerle ENER, bu konuda bir öneri paketi hazırlayarak kamuoyuna açıklıyoruz” dedi.

BÜYÜK ÇAPLI ORGANİZASYONLAR GEREKLİ
Ener Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, Erzurum’un, ekonomisinden kültürüne, turizminden mutfağına kadar her yönüyle Türkiye çapında daha iyi tanıtılması için büyük çapta etkinliklerin düzenlenmesine ihtiyaç olduğu değerlendirildiğini belirterek, “Birçok ilin yıllardan beri başarıyla uyguladığı bu tür etkinlikler konusunda Erzurum’un neden hevessiz davrandığı sorgulanmalıdır. Şehrin tanıtım, dayanışma ve yardımlaşma bakımından bu tür çabalara ihtiyacı mı yoktur, yoksa sivil ve bürokratik önderler bu gibi işlerle meşguliyeti gereksiz mi görmektedirler? Hemen hemen tüm büyük illerimizde faaliyet gösteren Erzurum dernek ve vakıflarının kendi çaplarında yapmaya çalıştıkları hizmetler takdire şayandır. Ancak bu tür kısmi ve içe dönük yerel çabalar, büyük bir kentin tanıtım atağını omuzlayacak kapsam ve kudrette değildir. Bu alanda istenen sonuçların alınabilmesi, öncelikle bu teşkilatları da içine alacak büyük çaplı organizasyonları gerekli kılmaktadır” diye konuştu.
ERZURUM GÜNLERİ ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN İTİBAREN BAŞLATILMALI
Aksu daha sonra şunları kaydetti; , “ENER olarak bu konuda önerimiz şudur; Diğer illerin başarıyla uyguladıkları “ŞEHİR DIŞINDA ŞEHİR GÜNLERİ” organizasyonları, Erzurum için de örnek teşkil edebilecek başarılı organizasyonlardır. “ERZURUM GÜNLERİ” adı verilmesini önerdiğimiz bu tür etkinlikler önümüzdeki yıl itibarıyla başlatılmalıdır. Öncelikle Ankara ve İstanbul’da düzenlenmesini önerdiğimiz etkinliklerin şehrin kurtuluş yıldönümü olan 12 Mart kurtuluş haftasında icrası uygun olacaktır. Böylece, her yıl alışılagelmiş rutin bürokratik ağırlıklı kutlamaların yerini büyük tanıtım organizasyonları ve şenlikler alacak, bu sayede Türkiye, aynı zamanda kendi bozulmamış öz tarihi ve kültürü demek olan Erzurum’un köklü tarihi ve zengin kültürünü daha yakından inceleme imkânını bulacaktır.
NEDEN 12 MART?
Kurtuluş yıldönümlerinde, şanlı zaferlerimizin mimarı sembol şahsiyetlerimizi genç nesillere anlatıp tanıtmak ebeveynlerin ve idari kadroların birinci görevi olmalıdır. Milli değerlerimizi genç nesillere kalkan yapabilirsek, popüler kültür virüsünün ağır tahribatına maruz bırakılan körpe beyinlerinin felç olmasını önleyebiliriz.
Bunun için Kurtuluş bayramları mükemmel bir fırsat olarak değerlendirilmeli, bu günlere yönelik kutlamalarda üç ana hedef gözetilmelidir:
Halkın kurtuluş coşkusunu doya doya yaşayacağı ortamı hazırlamak, kurtuluşu zorunlu kılan tarihi süreci yazılı ve görsel iletişim, bilişim imkânlarını kullanarak anlatmak,
Kutlama haftasını vesile ederek şehrin geleceğine ilişkin yoğun beyin fırtınası estirmek, şehrin maddi manevi kalkınma vizyonunu yeni şartlara uygun olarak tespit ve tayin etmek, uygulama iradesini takip etmek,
Şehrin ulusal ve uluslararası tanıtım politikalarını tespit, takip ve revize etmek; ticari potansiyelini geliştirici adımlar atmak.”
12 MART YEREL DEĞİL GENEL BİR BAYRAMDIR, ÖYLEYSE YURT ÇAPINDA KUTLANMALIDIR
“Bütün şehirlerin kurtuluş günleri elbette çok önemlidir. Ancak Erzurum’un kurtarılışının bu genel önemi aşan bir yanı bulunmaktadır.
Eğer Erzurum, Milli Mücadelenin başlangıcında işgal altında olsa idi, burada bir kongrenin toplanması mümkün olamayacaktı. Belki Atatürk Erzurum’da olduğu gibi kendini lider tayin edecek bir organizasyon imkânını bulamayacaktı. Yani seçimle geldiği ilk görevi deruhte imkânına kavuşamayacak, askerlik görevinden de azledildiği için orduyu ve milleti harekete geçirecek bir pozisyonu belki de yakalayamayacaktı. Doğu’da asayişi sağlayıp emniyete almadan, Anadolu’da yeni bir ordu teşekkülü mümkün olamayacaktı.
Erzurum Kongresine zemin hazırlayan tarihi olay, Erzurum’un 12 Mart’ta kurtarılmış olmasıdır. Burada Kazım Karabekir Paşa’nın düzenli bir orduya komuta etmesi,
Gazi’ye “Ben ve kolordum emrinizdeyiz” diyebilecek pozisyonda bulunuşu milli mücadelemizin en kritik merhalesini teşkil eder.
İşte bu yönüyle 12 Mart’ın, ülkemizin topyekûn kurtuluşu ile doğrudan bir bağı vardır. Bu yönüyle Erzurum’un kurtuluşu diğer şehirlerin kurtuluşundan muhteva ve mana bakımından farklılık arz eder. Kısaca ifade edersek, “Ülkenin kurtuluşuna, TBMM’nin açılışına ve Cumhuriyetin Kuruluşuna giden yol Erzurum’dan geçmiştir.”
Bu nedenle, Erzurum’un kurtuluşu sadece Erzurum’da yapılacak kifayetsiz törenlerle geçiştirilecek bir olay değildir.
Bu gerekçelerin göz önüne alınarak, hem Kurtuluş Bayramımızın ve hem de Kongre yıl dönümlerimizin Türkiye çapında düzenlenecek şenliklerle kutlanması gerekmektedir.
Bu görev öncelikle ilgili kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir. Sonra da Türkiye’nin dört bir bucağında zor şartlarda görev yapmaya çalışan Erzurum dernek ve vakıflarının bu sürece bir şekilde dahil edilmesinin yolu bulunmalıdır.
ERZURUM GÜNLERİ’NİN YAPILACAĞI İLLER
Ankara ve İstanbul
ERZURUM GÜNLERİ’NİN YAPILACAĞI TARİHLER
12 MART – 15 MART ERZURUM ANKARA GÜNLERİ
15 MART – 18 MART ERZURUM İSTANBUL GÜNLERİ
FAALİYET YÖNTEMİ
Etkinlikler, ağırlıklı olarak Erzurum’dan gelecek katılımcılarla, etkinliğin yapılacağı merkezlerin (Ankara ve İstanbul) sivil kuruluşlarının ortak organizasyonuyla gerçekleştirilecektir.
Ankara ve İstanbul’daki, fiziki olarak yeterli alanlar önceden kiralanacak, stant ve etkinlik alanları dikkatli şekilde dizayn edilecektir.
İlgili komiteler tarafından önceden tespit edilen program, basın yayın ve iletişim organları tarafından geniş şekilde duyurulacaktır.
Özellikle, kent alanlarına ve bildbordlara etkili afiş ve flamalar asılacaktır.
Etkinliklerdeki tüm faaliyetler ÜCRETSİZ olarak izlenecektir.
Erzurum mutfağının seçkin ürünleri etkinlik süresinde bol bol ikram edilecek, ikramların bedelleri SPONSOR firmalarca karşılanmaya çalışılacaktır.
Etkinlikler süresince şehrin kültür, tarih ve edebiyatı yoğun olarak tanıtılacak, Erzurum’un başta otantik ve doğal ürünleri olmak üzere turizm merkezleri, folkloru, müziği, yemeği Ankara ve İstanbul’da sergilenecektir.
Özellikle Erzurum’da üretilen, yetiştirilen ürünler ile mesela, kadayıf dolması, cağ kebap, su böreği, Oltu taşı ürünleri öncelikle tanıtılacak ve pazarlanacaktır.
Özellikle kış turizmi olmak üzere yerel ve ulusal bazda Erzurum ve Erzurumlunun yetiştirdiği, ürettiği ürün ve markların, Erzurum mutfağının en güzel ürünlerinin sergileneceği, kültürel, sanatsal faaliyetlerin yer alacağı etkinlikte, Erzurumlu sanat ve müzik erbabıyla ilgili paneller, söyleşiler yer alacaktır.
EZURUM GÜNLERİNDE HEDEFLENEN ZİYARETÇİ SAYISI
Hedeflenen ziyaretçi sayısı Ankara’da 300.000,
İstanbul’da 400.000’dir .
ERZURUM GÜNLERİNDE GÖREV ALACAK KURUM VE KURULUŞLAR VE YAPILACAK İŞLER
Erzurum Günlerinde yer almasını önerdiğimiz kurum ve kuruluşlar;
Kamu kurum ve kuruluşları,
Sanayi ve ticaret örgütleri,
Bakanlıklarımıza bağlı ve özel üretici birlik ve kooperatifler,
Sivil toplum örgütleri,
Üniversiteler,
Özel sektör temsilcileri,
Sanat atölyeleri,
Kültür ve turizm kuruluşları ve firmaları,
Gıda firmaları,
Restaurant ve cafe işletmeleri,
Giyim ve tekstil firmaları,
Müzik ve folklor toplulukları ile
Erzurum’umuzun tanınmış ses sanatçıları.
ORGANİZATÖRLER
Erzurum Valiliği
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanlığı
GÖREV ALACAK KOMİTE VE KOMİSYONLAR
Erzurum günlerinin hazırlık aşamasında, organizatör kuruluşların tespit edeceği komite ve komisyonlar aktif görev yapacaktır.
Bu komite ve komisyonlar şu kişilerden oluşacaktır:
Milletvekilleri,
Eski Bakanlar,
Eski Milletvekilleri,
Eski bürokratlar,
Tanınmış bilim, fikir ve sanat adamları, yazarlar, gazeteciler
Organizatör kuruluşların yetkilendirecekleri temsilcileri,
Sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticileri,
Kanaat önderleri,
Saygın din adamları
Sendikalar
ERZURUM GÜNLERİ PROGRAM TASLAĞI
Erzurum Valiliği Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Erzurum Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Atatürk Üniversitesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri
6 Sanatçıdan 3 Konser (Her gün İKİ SANATÇIDAN bir konser) Sanatçılar komitece belirlenecek
Şiir Dinletisi (Erzurumlu şair ve âşıkların eserleri ünlü sanatçılarca seslendirilecek)
Erzurum takımlarının Cirit Gösterisi
İspir Rafting Standı
İbrahim Hakkı Vakfı Etkinlikleri (Diğer Vakıflar)
Erzurum Erkek ve Kadın Halk Oyunları Gösterileri
Konferanslar / Paneller / Söyleşiler
Erzurum Mutfağı (Üç gün boyunca tüm ziyaretçilere ücretsiz kadayıf dolması ikramı-maliyet sponsorlar tarafından karşılanacak.)
Yöresel Ürünler Pazarı
Oltu taşı dernekleri etkinlikleri-sergileri
Erzurum Kitaplığı sergisi ve sponsorlarca bastırılacak kitapların takım halinde hediye edilmesi.
Semah Gösterileri
Erzurum Radyo Sanatçıları Konserleri
Erzurum Resimleri ve Fotoğrafları Sergisi
Erzurum’dan Plastik Sanatlar Sergisi (Güzel Sanatlar Fakültesi önderliğinde)
Erzurum’dan Yazarlar, Şairler, Ozanlardan dinletiler
Erzurum’un Kurtuluşu’nu konu alan, kompozisyon-şiir yarışmalarında derece alan eserlerin sergilenmesi ve sahnelenmesi.

Galeri
📆 30 Ekim 2010 Cumartesi 18:58   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR