Eczanelerle, sosyal güvenlik kurumu arasında devam eden sorunlar 16 Ocakta sonuçlanmadığı takdirde vatandaş mağdur olacak ve ilaç alımı konusunda sıkıntılar yaşanacak.
Erzurum gibi alım gücünün düşük olduğu kentte vatandaş ilaç almak için para bulmakta güçlük çekecek.
Özellikle kronik hastalığı olan vatandaş şimdiden ilaç bulamıyor.
İlaç sektöründeki acımasız uygulamalar şimdiden vatandaşı mağdur etmiş durumda.
Vatandaş önce para verip ilaç alacak, daha sonra ödediği parayı tahsil edecek.
SGK Erzurum Bölge Müdürü Hulusi Bumin, eczanelerin sözleşmeyi yenilememeleri halinde sigortalılara indirimli ilaç satamayacaklarının altını çizdi.
Bumin, Erzurum’da 100 eczanenin hizmet verdiğini, bunların tümünün sözleşme ve ücret ödemelerinin buradan yapıldığını dile getirdi.
Şu ana kadar kendileri ile anlaşan eczane olmadığına vurgu yapan Bumin, 16 Ocak’ta eczanelerle yapılan sözleşmenin sona ereceğinin altını çizdi.
Anlaşmaların bitmesi üzerine vatandaşların eczaneden fatura karşılığı ilaç aldığını belirten Bumin, ilaç alanların faturalarını ibraz ederek ücretlerini SGK’dan alabileceklerine dikkat çekti.
Bunun vatandaşı uğraştıracağı ve eğer vatandaşın parası yoksa ilaç alamayacağı anlamına geldiğini kaydeden Bumin, “Daha önceden ilaç satan eczaneciler indirimli sattıkları ilacın ücretini toplu olarak alıyorlardı.
Bu hem vatandaşa hem bize hem de eczacılara olumsuz yansıyacak.
Eczacıların sözleşmeyi yenilemelerini bekliyoruz.
Kurum ilaç firmaları daha ucuza ilaç satmaları için görüşmüş.
Firmalar bu konuda olumlu yanıt vermiş.” dedi.
Vatandaşı mağdur etmeyeceklerinin altını çizen Altıntaş, SGK ile ortak bir anlaşmaya varılacağına inandığını ifade etti.
Şimdiye kadar vatandaşı mağdur etmediklerine dikkat çeken Altıntaş, sözleşmelerinin bitmesi halinde SGK önlerinde uzun kuyruklar olacağını ileri sürdü. 15 Ocak’ta sözleşmelerinin bittiğini hatırlatan Altıntaş, tek tek eczacıların gidip sözleşmeyi imzalamayacaklarını vurguladı.
Vatandaşın ilaçlarını ezcaneden fatura ile alıp SGK’dan paralarını tahsil edeceklerini söyleyen Altıntaş, “Bu çok ciddi bir kaos ve kuyruk meselesi. SGK önünden istasyona kadar kuyruk oluşur herhalde. Erzurum’da günlük 10 bin fatura çıkıyor. Vatandaşa çok büyük bir zorluk ve mağduriyet olur. Dolayısı ile Eczacılar ve SGK arasında bir anlaşma olmasını ümit ediyoruz.” şeklinde cümlelerini noktaladı.
Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’ın konuya hassasiyetle yaklaşacağına inanıyoruz.
Akdağ, sağlıkta önemli reformlara imza atan başarılı bir bakan.
Sayın Akdağ’ın halkın sorunlarını bilen bir siyasetçi olduğuna her defasında tanık oluyoruz.
İlaçtaki sorunları vatandaş mağdur olamadan aşılacağı kanaatindeyiz.
Bir yanıt yazın