Yoğun kar yağışı ile birlikte belediyelerin kar temizleme ile ilgili çalışmaları yoğunlaştı.İmkanları yeterli olmayan belediyeler bu alanda önemli sıkıntılar yaşıyor.İlçelerde durumun vahameti ortada.Her yıl gündeme gelen kar tazminatı konusu bir türlü hayata geçemiyor.
Gerek kent içerisindeki belediyeler gerekse, ilçe belediyeleri bu konudaki taleplerini dillendiriyor.
Karla mücadelede herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, karla mücadele için yaklaşık 5 milyon liralık bir harcama yapılmasının planlandığını kaydetti.
Erzurum’da karla mücadele çalışmalarının belediye hizmetleri açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Başkan Küçükler, ”İlimizde kış şartlarının hakim olduğu aylar içerisinde yaklaşık 140 gün kar temizleme çalışmaları yapılmaktadır. Kar, belediyenin diğer asli görevlerin yerine getirilmesini engellemektedir” dedi.
Başkan Küçükler’in ortaya koyduğu tablo önemli mesajlar veriyor. .
Kent insanı kar ve buzla yaşamaya her yıl yeni bir stratejiyle alışmaya çalışıyor.
Kent her kar yağışında kaderine terk ediliyor.
Kar temizleme çalışmalarında her yıl trilyonlar havaya gidiyor.
Diğer kentlerde kar yağışına aktırılması gereken kaynak yatırıma dönüştürülürken, Erzurum da trilyonlar gözden çıkarılıyor.
Üstelik köy hizmetleri il müdürlüğünün görevinin bir kısmı belediyelere devredilerek, belediyelere bu konuda büyük bir külfet getirilmiş oldu.
Belediyelerin finansal durumu zaten ortada.
Geçen yıl doğudaki illere kar tazminatı gündeme gelmişti, fakat bu konuda hiç bir gelişme yaşanmadı.
Yine istekler temenni olarak kaldı, yine gerçekleşmeyen projelerle kamuoyu yanıltıldı.
Doğunun uzak köylerinde hastalar yollarda kalırken, soğuk hava bir çok olumsuzluğu beraberinde getirirken, bu mağduriyetler kimseleri ilgilendirmiyor.
Kaderinize razı olun anlayışıyla hareket ediliyor.
Varsa yoksa batıdaki illerin mağduriyeti.
Bu konuda siyasi platforma da büyük görevler düşüyor.
Belediye başkanları da iktidar partisinin mensupları ve bu yöndeki serzenişlerini dile getirirken, hükümete büyük görevler düştüğünü unutmamalıdırlar.
Gerek Büyükşehir belediyesi, gerek alt belediyeler, bu konunun bilincinde olmalı, kar ödeneği konusundaki girişimlere ağrılık vermelidirler.
Durumun boyutu rakamsal verilerle ortaya konulmalıdır.
Doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık sorunu bakış açısıyla da gündeme geliyor.
Kentin sorunları tüm yönleriyle ortada en ciddi konuda, kalkınmışlık farkının her geçen gün başka bir manzarayla ortaya çıkması
Doğuda kışlar zormuş, gariban hastalar yollarda kalırmış, soğuk hava bir çok sektörü olumsuz etkilermiş kimsenin umurunda değil zaten.
Kent soğuk, karlı ve ilgisizliğin mağduriyetini yaşıyor. İster misiniz, İstanbul’a kar tazimatı konusu gündeme gelsin.
Doğuda her alanda fırsat eşitliği sorunu yaşanıyor, kar ekonomiye büyük darbeler vuruyor. Birçok yatırımcı risk faktörünü göze alıp kentte yatırım yapmak istemiyor.
Bu soğukluk birde manevi boyuta taşınıyor ki en acı olanı da bu zaten.
Termometrenin ölçtüğü soğukluk değil, doğuya olan soğukluk insanı çok üşütüyor.
Karla mücadele konusunda ki kaynak artırılmalı belediyelere destek
Bir yanıt yazın