Yolların Düzgün düzenli olması bir ülkenin hem gelişmişliğini gösterir hem de o ülke insanlarının medeniyetin vasıflarına sahipliğinin yanında medeniyetinin uluslararası taşınabilirliğinin en önemli alt yapısıdır.
Ülkemiz son yıllarda gerek karayolu gerekse hava yolu ve Demiryolu ulaşımı yönünden çok aşama kaydetti iyi ve olumlu yönde. Deniz yolunda beklenen gelişme sağlanamasa da ilerleyen zamanlarda Deniz yolu taşımacılığının da çok gelişme kaydedeceğinin umut ışığını taşımaktayız.
Dünyada son yıllarda teknolojinin baş döndürücü bir şekilde gelişmesi, insanların her geçen yıllarda ekonomik açıdan daha iyi bir gelir düzeyi yakalamasının sonuçları yurt içinde ve yurt dışında seyahat sirkülasyonunun gelişerek artması neticesinde, Dünya insanları Dış seyahatlere yönelirken, Yurtiçin dede insanlar farklı şehirleri görüp tanıma ihtiyacını hissederek iç turizmin hareketlenmesine neden olmaktadırlar.
Bu nedenle Yollar bir ülkenin ve Bir milletin hem gelişmesine hem de modern Dünyada medeniyetin gelişmesine vesile olan en önemli yatırımların gerektirdiği alt yapının temel taşlarıdır.
Çok geçmişe gitmeden Ülkemizde uçağa binmek her babayiğidin harcı değildi. Özel otomobille seyahat etmekte pek yürek isterdi.
Milli geliri düşük bir ülke insanının tercihi Kara Trenden başka bir ulaşım seçeneği ise Karayolu toplu taşıma araçlarıydı.
Özel günlerde Karayolu toplu taşıma araçlarına hücum eden vatandaşları yetersiz ve sağlıksız yollarda adeta Azrail nöbet bekliyordu.
Ülkemizin sanayi yatırımları plansız ve dengesiz bir şekilde yapılandırılan bölgenin Batı Anadolu bölgesi ağırlıkta olması, Doğu Anadolu insanının göç hareketini tetikleyerek artan nüfus yoğunluğuna istinaden batı bölgesine hızlı bir göç dalgasını tetiklerken, maalesef doğu Anadolu bölgesine ne sanayi yatırımı nede karayolu yatırımı hak ettiği bir şekilde yapılmadı.
Bazı Anadolu şehirlerinin kalkınma çabaları o şehirden göç edip batıda kendi ekonomik zenginliğini kazanmış bölgesel ve şehir milliyetçiliği duyguları ağır basan girişimcilerin yatırımlarıyla gelişimlerini başlattılar. Gaziantep, Kahramanmaraş, Urfa, Kayseri, Diyarbakır, Adana, Konya.vb gibi şehirlerimiz hem sanayi hemTicaret hem girişimcilik yönünden örnek kalkınma hamlesi başlatan kentlerimizdir.
Doğu Anadolu şehirlerinden Erzurum bir zamanlar Doğu Anadolu bölgesinin en önemli Ticaret merkezi iken bugün yaşanan yoğun göç ile gelişmişlikten gelişmemiş lige düşmüş durumdadır.
Erzurum gibi bir önemli şehrin bu denli gelişmişlikten, gelişmemiş lige düşmesinin nedenlerinden biri Batıya göç etmiş zenginlerin kendi şehirlerine yatırım yapmamaları.
Yerel yöneticilerin gerektiği gibi çalışma yapmamış lığı, Sivil toplum kuruluşlarının duyarsızlığı, Erzurumlu siyasilerin şehre aidiyetliğinden çok, siyasette, bürokraside, kendi makamlarını güçlendirme çalışması içerisinde oluşlarıdır.
Neşat YALÇIN
nesatyalcin@gmail.com