- Erzurum Haber Gazetesi - https://erzurumhabergazetesi.com -

Erzurum sıcaktan kavruluyor

Erzurum’da sıcak hava bunaltıyor. Vatandaşlar serinleyebilmek için gölgelik alanlarda vakit geçiriyor.

Yazın en sıcak ve bunaltıcı günleri olarak nitelendirilen eyyam-ı bahur sıcaklıkları Erzurum’da etkisini sini sürdürüyor. Türkiye’de sıcaklıkların en yüksek ölçüldüğü kentler arasında bulunan Şanlıurfa’da sıcak hava yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hava sıcaklığının 32 derece ölçüldüğü kentte bazı çocuklar ise hortumla serinlemeye çalıştı.

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Atatürk Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı, aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

AŞIRI SICAKLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN GRUPLAR:

Dört yaşından küçük çocuklar,

Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,

Öz bakımını kendisi yerine getiremeyenler,

Hamileler,

Aşırı kilolular,

Açık alanda çalışanlar,

Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, kanser hastalıkları vb.) olanlar, Sokak çocukları ve evsizler, Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

GÜNEŞ VE SICAK ÇARPMASI

Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39°C’ nin üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla(vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir yada 112 Acilden yardım istenmelidir.

GÜNEŞİN ETKİLERİ

Güneş ışınlarının sağlık üzerine oldukça önemli olumlu etkileri mevcuttur. Uzun süre maruz kalındığında olumsuz, etkiler de ortaya çıkabilir. Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması bu olumsuz etkilerindendir. Kişinin genel durumunun düzelmemesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna ve/veya Aile Hekimine başvurulmalıdır.

Fotoğraf: Cem Bakırcı