Erzurum Bölge İdare Mahkemesi ile Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi arasında kardeş mahkeme sistemi kuruldu.
Adalet Bakanlığı, İsveç Ulusal Mahkemesi ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “İdari Yargıda İstinaf” konulu uluslararası sempozyumda hukuk eğitimi ve uygulamaları ile istinaf mahkemelerinin çalışma yöntemleri konuları ele alındı.
Sempozyumun açılış konuşmasını Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yılmaz Akçil yaptı.
Akçil, konuşmasında, 2005 yılında “İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi” tarafından Adalet Bakanlığı’na ikili işbirliği önerisi iletildiğini ve yapılan çalışma toplantıları sonucu beş alanda ortak çalışma yürütülmesi hususunda anlaşmaya varıldığını hatırlattı. Akçil, ortak çalışma konulardan birinin de idari yargıda mevcut yapının revize edilerek istinaf sisteminin kurulması ve Bölge İdare Mahkemeleri’ne istinaf fonksiyonu verilmesi olduğunu hatırlattı.
“Bu proje kapsamında 27.10.2008 tarihinde Antalya`da yapılan Üçüncü Yürütme Kurulu toplantısında Erzurum Bölge İdare Mahkemesi ile Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi arasında bir ‘kardeş mahkeme sisteminin’ kurulmasına karar verildi,” diyen Akçil, şöyle devam etti:
“Kardeş mahkeme projesinin iki temel amacı bulunuyor. Bunlardan ilki; Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin daha etkin ve modern bir istinaf mahkemesi şeklinde yeniden yapılandırılması hususlarında bilgi alış verişinde bulunmak. İkincisi ise; genel olarak görev dağılımı ve yardımcı personelin yargılama sürecine daha çok katılımının sağlanması gibi konularda Bölge İdare Mahkemeleri’nin işleyişine destek olmaktır.”
KARDEŞ MAHKEME PROJESİ
Kardeş Mahkeme projesinin uygulanmasına yönelik olarak ilk kez 15-16 Ocak 2009 tarihlerinde İsveç heyetinin katılımıyla Erzurum`da bir planlama toplantısı yapıldığını anlatan Akçil, bu toplantıda, öncelikle tarafların birbirlerini tanıdıkları, mahkemelere ve idari yargı sistemlerine ilişkin karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunulduğu, ayrıca daha sonra gerçekleştirilen çalışma ziyaretlerinin temel çerçevesinin oluşturulduğunu ifade etti.
Erzurum Bölge İdare Mahkemesi heyetinin 5-7 Mayıs 2009 tarihlerinde Stockholm`e gittiğini anımsatan Akçil, şunları kaydetti:
“Bu ziyaret esnasında Türk katılımcılara Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi’ndeki yargılama prosedürü ve dava yönetimi hakkında derinlemesine bilgi verildi. Stockholm İlk Derece İdare Mahkemeleri ile Yüksek İdare Mahkemesi’nin çalışmaları izlendi. Bu doğrultuda bir davanın mahkeme önüne geldiği ilk evreden sonuçlandırıldığı son aşamaya kadar dava yönetimi ve yargılama ile ilgili yapılan her türlü işlemler anlatıldı, yardımcı personelin görevleri ile hâkim ve yardımcı personel arasındaki etkileşim ve işbirliği izlendi. 24 – 25 Haziran 2009 tarihlerinde Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi Erzurum`a ikinci ziyaretini yaptı. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin son ziyareti de 7-8 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşti. Projenin sonunda bir değerlendirme çalıştayı yapılması öngörüldüğünden bu sempozyum düzenlendi. Proje bitiminde hazırlanacak ayrıntılı rapor Adalet Bakanlığı tarafından tüm Bölge İdare Mahkemelerine dağıtılacak. Bu sempozyumun adı ‘İdari Yargıda İstinaf’ olmakla birlikte, projenin diğer amacı yardımcı personelin eğitimidir. Bunun da Hukuk Fakülteleriyle doğrudan ilgili bulunması nedeniyle iki ülkenin hukuk eğitimlerine sempozyumda yer verildi. Sözlerime son verirken bu sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü`ne, İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi`ne ve Atatürk Üniversitesi`ne, özellikle her aşamada yardımlarını esirgemeyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’a ve teşriflerinizden dolayı sizlere teşekkür ederim.”
Daha sonra sempozyuma geçildi. Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’ın başkanlık yaptığı birinci oturumda, İsveçli Hâkim Yardımcısı Zandra Milton, “İsveç’te Hukuk Eğitimi” konusunda; Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Araştırma Görevlisi Kemal Günler, “Türkiye’de Hukuk Eğitimi”; İsveç Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Raportör Hâkim Andreass Jansson, “İsveç’te yardımcı personelin mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yargılama faaliyetindeki rolleri”; Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Saygın “Türk İdari Yargısı Açısından İstinaf Mahkemeleri’nin gerekliliğinin analizi” konularında birer bildiri sundular.
Oturumun öğlenden sonraki bölümüne A. Ü Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy başkanlık etti.
Bu oturumda ise, Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi Kıdemli Hâkimi Anita Linder, “İsveç’te İstinaf Mahkemelerinin çalışma usulü, temyiz izninin kapsamı ve İstinaf Mahkemelerinin etkinliği”; A.Ü Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Araştırma Görevlisi Ayşe Almıla Pazarcı, “Bölge İdare Mahkemeleri’ne İstinaf fonksiyonu verilmesi ve İçtihat Mahkemesi olarak Danıştay”; Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimi Ahmet Akbaba, “Türk İdari Yargısında İstinaf Kanun Yolu Çalışmaları”, Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ali Bilen, “İsveç ile ‘Yargıda İşbirliği’ projesi kapsamında yapılan tüm faaliyetler, gelinen nokta ile elde edilen faydalar hakkında genel bir değerlendirme” konulu bildirilerini sundular.
Sempozyumun kapanış konuşmasını Stockholm İdari İstinaf Mahkemesi Daire Başkanı Helena Jaderblom yaptı.
ERZURUM (İHA)
Bir yanıt yazın