Erzurum’da geneleve alınmadıkları için 13 Haziran’da açlık grevine giden 4 hayat kadının üçü, komisyon kararı ile tekrar evlerine döndüler. Komisyon, transeksüel olduğu için Bahar Ö.’ye çalışma izni vermedi.
Türkiye’nin bir çok genelevinde çalıştıktan sonra geldiği Erzurum’da kendisine ayrımcılık yapılarak genelevde çalışmasına izin verilmeyen Bahar Ö., bunun haksızlık olduğunu söyledi. İçişleri bakanlığına müracaat ettiğini buradan bir sonuç alamadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğini kaydeden Transeksüel Bahar Ö., “Türkiye’nin birçok genelevinde hiçbir engelle karşılaşmadan çalıştım. Bu kayıtlarda var. Erzurum’a geldiğime bin pişman oldum. Hukuk mücedelesi vereceğim. Transeksüel arkadaşlarımında bu konuda desteklerini bekliyorum” dedi.
Adanalı Bahar Ö., 1990 yılında ameliyatla kadın oldu. 1993 yılında hayat kadını olan Bahar Ö., İzmir, Ankara, Balıkesir, Adana, Mersin, Kastamonu, Denizli, Diyarbakır’daki genelevlerde çalışmaya başladı. Diyarbakır’da tanıştığı 3 hayat kadın ile birlikte Erzurum’a gelen Bahar Ö’ye., burada komisyon kararı ile ‘çalışamazsın’ denilerek geneleve girmesine izin verilmedi. Hakkında verilen kararla şok olan Bahar Ö. şunları söyledi:
“Yaklaşık 45 gün önce Diyarbakır’dan geldiğimiz Erzurum’da hiçbirimize izin verilmedi. Bunun üzerine şehir merkezinde kaldığımız evde 13 Haziran’da açlık grevi başlattık. Aradan iki gün geçtikten sonra arkadaşlarıma genelevede çalışmalarına izin verildi. Ancak transeksüel olduğum için bana izin verilmedi. Burada ayrımcılık yapılıyor. Genelevde çalışmak benimde hakkım. Bu hakkımı kimse keyfi olarak elimden alamaz. İşişleri bakanlığına müracaat ttim. Bir sonuç alamadığım takdirde AİHM’e kadar gideceğim. Türkiye’nin birçok gernelevinde rahatlıkla çalışırken neden Erzurum’da böyle bir karar veriliyor anlamış değilim. Yasalar her yerde aynı değilmi. Burada bana göre keyfi bir tutum var. Şu anda genelevlerde çalışan birçok transeksüel var. Başlatacağım hukuk mücadelesinde onlarında desteğini alacağıma inanıyorum.”
Bir yanıt yazın