Erzurum Üniversite kitabevi kurucusu Mahmut Balcı 14 yılın değerlendirmesini yaptı:
Mahmut Balcı meslek liseleriyle ilgili katsayı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğu söyledi.
Herkesime hitap eden kitap çeşidi, düzenlediği kültürel etkinler ve yayıncılık faaliyetiyle Erzurum’un kültür ve düşünce dünyasında önemli bir yeri olan üniversite kitabevi 14. kuruluş yıldönümünü kitap dostlarıyla Pazar söyleşisinde paylaştı.
Ayraç dergisi genel yayın yönetmeni ve yazar şahin torun’un yönettiği ‘üniversite kitabevi’nin 14. kuruluş yıldönümü bağlamında kitap ve kültür emekçisi olmak’ konulu Pazar söyleşisine konuk olarak üniversite kitabevi kurucusu sıfatıyla Mahmut Balcı katıldı.
Şahin Torun önce kitap ve kültürün önemine değindi. ‘Üniversite kitabevi Erzurum’da 14 yıldır hizmet vermektedir. Dolayısıyla konumuz Mahmut Balcı. Günümüzde kütüphaneler okumalarını genişletmiş durumda. Medeniyet olarak kitabı en büyük kaynaklardan sayabiliriz. Kitap bir ifade biçimidir. Kitap evrenseldir. Fransa’nın ve amerikanın yükselişi kitaplara bağlıdır. Kitap Fransız devrimine önemli rol oynamıştır ve amerikan toplumunun şekillenmesinde de önemli bir rolü vardır. Amerika çok kısa bir tarih olmasına rağmen çok kısa sürede inanılmaz şeyler başardı bu da kitap sayesinde oldu.
Belli dönemlerde,okuyucular çeşitli siyasi bakış açılarını anlatan kitap evlerine gitmiştir.üniversite kitapevi bu anlayışı yıkan bir kitapevi olmuştur ben üniversite kitapevinin dar bir çerçeveden bakmadığına şahidim.muhteşem bir cesaret göstererek bütün siyasi görüşleri bir araya topladı.bir rafta Marksist leninist düşüncelere ait kitaplar bulundururken diğer rafında tam karşı düşünceden kitaplar bulundurmuştur. Mahmut Balcı arkadaşımız Erzurum’da hatırı sayılır bir entelektüeldir. Biz kitap medeniyetine sahip bir milletiz,ayraç dergisinin ilerleyen sayılarında bunu ele alacağız. Bir çok kitabı, dergiyi ve yazarı üniversite kitabevinde gördüğümü söylemek isterim. Bazen büyüklerimiz şuraya gidin buraya gitmeyin derken aslında gençlere iyilik yaptıklarını zannediyorlar. Ancak bunun sakıncalarının da olduğunu söylemek isterim.’ Şahin Torun son yıllarda taşrada okumanın nitelik kazandığını belirterek bunda kitabevlerinin etkili olduğunu söyledi.
Mahmut Balcı sözlerine üniversite kitabevi’nin bu günlere gelmesinde katkının önemli oranda kitap dostlarına ve çalışanlara ait olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. Mahmut Balcı 14 yılın değerlendirmesini yaparken meslek liseleriyle ilgili katsayı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
‘1986 yılında tekyay kitabevi, 1995 yılından itibaren ise kitabın bir ilim vasıtası olduğuna inanarak yola çıkan üniversite kitabevi olarak, kitap dostlarını saygılar sunuyoruz. Bu şehrin kültür ve düşünce hayatında önemli bir yeri olan üniversite kitabevi olarak, fikirleriyle bize yol gösteren ve alışverişlerinde bizi tercih etmek suretiyle bugünlere gelmemize katkıda bulunan, kendi öz kaynaklarımızla yapmaya çalıştığımız kültür hizmetinde bizi yalnız bırakmayan kitap dostlarını saygıyla selamlıyoruz. Kitap dostları bunu hak ediyor. Elbette bizim de çok özel çabalarımız oldu. Ancak bize duyulan güven bizi güçlendirdi. üniversite kitabevi, bizi nitelikli kitapların ve özgür düşüncenin buluşma noktası olarak gören, bu şehirde faaliyet gösteren güçlü bir kültür kuruluşunun olmasını önemseyen, verdiğimiz hizmetlere karşılık bizi mağdur etmemeye çalışan ve bizi bir yerlerden destek alarak faaliyet gösteren başka kuruluşlarla karşılaştırmayan, kültürel faaliyetlerimizi izleyen, başkalarına tavsiye eden, sanal dünyadaki gelişmelere rağmen bizi yalnız bırakmayan, eksiklerimizi anlayışla karşılayan okuyucuları özellikle selamlıyoruz.’
Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı Kitap ve kültür işçiliğinin zorlukları yanında haz veren yönleri de olan bir meslek olduğunu belirttikten sonra kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.
‘Kitap ve kültür önemsenmeli. Bu işi yapanlara değer verilmeli. Yazara yayıncıya değer verilmeli. Kitapçıların birçok zorlukla yapmaya çalıştıkları meslekleri her geçen gün zor günler yaşamakta. Ders kitapları ücretsiz verilince insanların ayakları büyük oranda kitapçılardan kesildi. Kitap ihtiyaçlarını internet üzerinden yapanların sayısı arttı. Korsan kitap satışı devam etmekte. Bu meslekle ilgilenen insanlar sağlıklarından ve vakitlerinden fedârlık yaparken bir de bu tür sorunlar yaşamaları üzücü bir durumdur. Kültür hizmetleri ihmal edilmemeli. Bu alanı ihmal etmenin faturası çok ağır olmakta. Erzurum halkının daha çok okumasını öneriyoruz. Çünkü başarılı illerin çoğuna baktığımızda okuma oranlarının yüksek olduğunu görmekteyiz.’
Mahmut Balcı bu mesleği yaparken ne tür zorluklar yaşadıkları konusunda ise şunları söyledi.
‘Bizi kitapçılık olayına ideolojik yaklaşmadık. Bizi ideolojik olmakla suçlayanların ilkesizleştiğini gördük. Bir kitabevi her türlü yararlı olan ilaçları bir eczaneye benzer. Biz herkesime hitap etmeye çalıştık. Biz doğal olan açılımı biz yıllar önce yaptık. Üniversite kitabevi raflarında hem Türk tarihi hem de kürt tarihiyle ilgili kitaplar bir arada okuyucuların hizmetine sunulmakta. Bir üniversite şehrinde her görüşe hitap eden kitapları ve dergileri bulundurmaktan daha tabii bir şey olmamalı iken bazı kişiler bizi ideolojik olmakla suçladı. Bugüne kadar bir kitabevi’nin dar imkânlarıyla Erzurum’a Türkiye’nin yakından tanıdığı birçok yazar davet ettik. Erzurum’da birçok ilke imza attık. Birçok önemli konuyu konuştuk. Bu hizmetlerle hem şehrin kültürel hayatına, hem farklı düşünmeye hem de bir arada yaşama kültürüne katkıda bulunmaya çalıştık. Meslektaşlarımız müesseseleşme konusunda zorluklar yaşamakta. Birçok orta yaş sahibi meslektaşımız ilerleyen zamanlarda kendilerinden sonra bu işi sürdürmeye niyetli kimse bulmakta zorlanacaklarını söylemekte. Kitapçı arkadaşlardan aldığımız bilgileri bir arada değerlendirdiğimiz zaman son yıllarda bu mesleği sürdürmek zorlaştı. Meslektaşlarımız nitelikli ve bu işi seven personel bulmakta zorluk yaşadıklarını söylemekte. Bu mesleği ancak bu işe sevdalı olan kişilerle sürdürmek gerektiğine inandığımı bildiğim halde yine de yayıncılık, kitapçılık ve dergicilik mesleğinin öğretildiği ve bu sektörde çalışacak eleman yetiştirilmeye yönelik okulların da açılmasını öneriyoruz. Bu tam bir çözüm olmasa bile yine de bir katkı olabilir.
Tescilli markamız olan bireykitap olarak Erzurum’dan Uluslararası Frankfurt kitap fuarına katılma hakkına sahip olmak, Erzurum’un en iyi kitapçısı ödülüne layık görülmek, önceki yıllarda Doğu Anadolu gazeteciler cemiyeti tarafından Erzurum’un kültür hayatına yaptığımız hizmetler nedeniyle hizmet ödülü verilmesi yaptığımız işlerin farklılığını göstermektedir. Kitap satışı yanında kültürel hizmetler yapan kuruluşların sayıca artmasını bekliyoruz. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki Erzurum’un bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da gereken çalışmaları yapmadığını görmekteyim. Erzurum belediyeleri kültür sanat ve düşünce alanında bir çok belediyenin gerisinde. Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum Valiliğinin çok şey yapacağını düşünüyorum. Erzurum için sadece 2011 nedeniyle değil her zaman bir şeyler yapmak mümkündür. Okuyucularımızın hizmetlerimizle ilgili görüşlerini önemsediğimizi, hizmetlerimizin niteliğinin artması ve eksikliklerimizi bilmemiz için okuyucularımızın görüşlerini bekliyoruz. Okuyucularımızdan özellikle korsandan uzak durmalarını ve birer kültür taşıyıcısı olan kitabevlerine sahip çıkmalarını istiyoruz.
Söyleşiye katılan kitap dostları da üniversite kitabeyle ilgili görüşlerini paylaştılar.
Bir yanıt yazın