Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da, su sayaçları ardı ardına ya patlıyor, ya arıza yapıyor. ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, Doğu Ekspres Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, geçen yılın ocak ayı ile bu yılın ocak ayı arasında geçen süreçte 5 bin 100 su sayacının ya donarak patladığını, ya da arıza yaptığını söyledi.
Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, sıfırın altında 35 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarının, su sayaçlarını kullanılamaz hale getirebileceğini söyledi, abonelerin sayaçlarını ve tesisatlarını çok iyi korumaları gerektiğini vurguladı.
Sayaçların iyi korunmaması durumunda, vatandaşın sıkıntıya düşebileceği uyarısında bulunan Ertek, “Bazı abonelerimiz, donan sayaçların altında ateş yakıyor. Bu, yanlış bir metod. Böyle durumlarda hasar büyüyebilir ve tesisat zarar görebilir. Donan sayaçlara ve borularına sıcak su dökülmesi, ateş tutulması yanlıştır. Böyle bir uygulama musluk ve su borularının patlamasına, maddi hasarın artmasına sebebiyet vermektedir. Çok soğuk havalarda musluğun bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Vatandaşlarımız yaşadıkları sorunu abone numaraları ile birlikte 233 01 33 numaralı telefona bildirebilirler” dedi.
Sayaçları nasıl korumalıyız
Soğuk kış aylarında sayaçların nasıl korunabileceği hususunda ipuçları veren Genel Müdürü Ertek, “Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Çok şiddetli soğuklarda muslukların az bir şekilde açık bırakılarak, sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. Soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir. Sayacın üzeri izocam, yün gibi elyaf türü yalıtım malzemeleriyle de korumaya alınması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, 2012 Ocak ayından bugüne kadar 5100 su sayacının kullanılamaz hale geldiği de belirtildi.
Bir yanıt yazın