Sindirim sistemimizin en önemli olaylarının gerçekleştiği bölüm midedir. Midenin iç yüzeyini saran hücreler bulunmaktadır. Bu hücre tabakasının mideye gelen besinlerin sindirimlerini kolaylaştırması için ürettikleri sıvılara asit denilmektedir. Bu asitler yardımı ile mideye gelen gıdaların parçalanması sağlanır. Mide asitlerinin gerçekleştirdiği bu sindirim mekanik bir parçalanmadır ve daha sonra yerini kimyasal sindirime bırakır. Midede üretilen bu asitlerin fazla ya da az salgılanması sonucunda kişilerde bazı hastalıklar görülebilmektedir. Fazla salgılanması durumunda ülser ya da gastrit hastalıkları oluşabilmektedir. Mide asidine ne iyi gelir? Oluşan bu asit fazlalıklarının yemek borusuna kaçarak tahriş etmesi de bir diğer riskli durumdur.
Mide asitinin fazla ya da az salgılanması durumlarında bazı belirtiler görülmektedir. Genellikle kişilerde yaygın olarak mide yanmaları ve mide ağrıları görülür. Şikayetler daha çok yemek yenmesi ile beraber ya da yemek tedikten sonra ortaya çıkar. Eğer midenizde ülser kaynaklı bir şikayet varsa yemek yediğiniz andan itibaren 2-3 saat içerisinde belirtiler kendisini göstermeye başlayacaktır. Mide asidinin az olması ise kişilerde kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olacaktır.
Dikkat etmenin gereken en önemli noktalaradan bir tanesi ağzınıza aldığınız lokmaları acele etmeden yavaş yavaş çiğneyerek yutmanız olacaktır. Ayrıca büyük lokmalar yemek yerin küçük küçük yemelisiniz. Lokmaları büyük yediğiniz ve iyice çiğnemediğiniz taktirde midenin asit ihtiyacı artacaktır ve bu da mide tarafından daha fazla asit salgılanmasına neden olacaktır.
Midenin asit üretimini artıran içeceklerin başında kafeinli içecekler gelmektedir. Kahve gibi yüksek kafeinli içecek tüketimini azaltmanız sizin için faydalı olacaktır.
Stres sindirim siteminin aşırı derecede harekete geçmesine neden olan önemli faktörlerden birisidir. Stresi hayatınızdan mümkün olabileceği kadar uzak tutmanız stres kaynaklı mide rahatsızlıklarınızın azalmasını sağlayacaktır.
Fesleğen mide aasitini azaltan bitkiler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Özellikle midede bulunan gaz, ekşime gibi rahatsızlıkların giderilmesinde fesleğen kullanabilirsiniz. Bunun yanında mide asitinin üretimini dengelemek gibi faydaları da vardır. Bir su bardağı sıcak su içerisine atacağınız fesleğen yapraklarını demlenmeye bırakarak çay şeklinde tüketebileceğiniz gibi çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Asit seviyelerinin düzenlenmesini sağlayan bir diğer önemli bitki de tarçındır. Anti viral özellikler taşıyan tarçın tüketimi ile sindirim sistemi rahatsızlıklarınızın da düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Bir su bardağı kaynayan su içerisine yarım çay kaşığı kadar toz tarçın atarak 2-3 dakika kaynatınız. Daha sonra süzerek gün içerisinde oluşan çayı içebilirsiniz.
Ayranın içerisinde bulunan laktik asit mide asit oranınızın normal değerlere gelmesini sağlayacaktır.
Elma sirkesinde bulunan aseltik asitler mide problemleri için oldukça şifalıdır. Gün içerisinde tükettiğiniz yarım su bardağı kadar suyun içerisine 1 çay kaşığı ilave edip içebilirsiniz.
Kokusu kadar lezzeti de güzel olan karanfimide asitlerini düzenlemek ile kalmıyor aynı zamanda gaz oluşumlarını da engelliyor. Bir iki tane karanfili ağzınıza atarak çiğneyebilirsiniz. Aynı zamanda bir su bardağı sıcak su içerisine ekleyerek de çay şeklinde içebilirsiniz.
Zencefilde bulunan anti enflamatuar özellikler mide asitlerinin tedavisin çok sık kullanılan yöntemlerden birisidir. zencefil suyunun mide asitlerini dengeleyici özellikleri bulunmaktadır. Küçük bir dilim taze zencefili çiğneyerek tüketebilirsiniz. Bunun yerine bir su bardağı sıcak su içerisine ekleyerek demlendikten sonra da içebilirsiniz.
Bir yanıt yazın