Ticaret savaşlarının etkisiyle 2018 dördüncü çeyrekten itibaren artan küresel büyüme endişeleri açıklanan verilerle birlikte sürerken altın, güvenli liman cazibesini koruyor. Çin ve Avrupa ekonomilerinden gelen zayıf PMI verileri sonrasında bugün Çin ticaret verilerinin beklentilerin altında kalması küresel talepteki düşüklüğü kanıtlarken Asya piyasalarının çoğu günü düşüşle kapattı. Öte yandan Euro Bölgesi’nde açıklanan sanayi üretimi verilerinde son üç yılın en sert düşüşünün yaşandığı görüldü. Avrupa piyasalarının ise günü kayıpla geçirdiği görülüyor.
Küresel piyasalarda geçen yılın dördüncü çeyreğinden bu yana görülen sert satışlarla kendini belli eden küresel büyüme endişelerinin açıklanan ekonomik verilerle yersiz olmadığı görülüyor. Başta ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiyi yavaşlatmasıyla birlikte finansal koşulların sıkılaşması sonrasında ekonomilerden gelen zayıf veriler piyasalara baskı yapmaya devam ederken, yatırımcıların güvenli limanlara olan talebiyle birlikte altın fiyatlarının gücünü koruduğu görülüyor.
Haftayı yükselişle açan altın fiyatları bugün ons başına 1.295 dolara kadar çıkarken dolar endeksinin 15:20 itibariyle 95,60 seviyesinde dar bir aralıkta seyrettiği görülüyor.
Çin’de bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamlarının beklenenin üzerinde düşüş gösterdiği görüldü. Aralık ayında ihracat %4,4 azalırken ithalatın %7,6 düştüğü görüldü. Veriler 2016’dan bu yana en sert düşüşün yaşandığını gösterirken iç taleple birlikte küresel talepte de daralma olduğu görülüyor. Ticaret savaşının ve küresel ekonomideki yavaşlamanın Çin ekonomisine etkisinin oldukça sert olduğu belirtilirken Oxford Economics Asya Baş Ekonomisti Lous Kuijs Bloomberg’deki açıklamasında, açıklanan olumsuz ticaret verilerinin Çin’i bir ticari anlaşmaya zorlayabileceğini söylerken, en azından ABD’nin koyacağını söylediği ek vergilerin erteletilmeye çalışılacağına vurgu yaptı.
ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiğine dair açıklamalar yapılsa da fikir hakları ve Çin ekonomisinin Amerikan rekabetine açılması gibi temel anlaşmazlıklarda henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil. Görüşmeler Çin Başkan Yardımcısı Liu He’nin ay sonunda ABD’ye yapacağı ziyaretle devam edecek.
Zayıf veriler sonrası Asya piyasalarının çoğu günü düşüşle kapattı. Hang Seng %1,38 düşüş gösterirken Shanghai endeksinin %0,71 gerilediği görüldü. Nikkei ise günü %0,97 kazançla kapattı.
Öte yandan Euro Bölgesi’nden de zayıf veriler gelmeye devam ediyor. Özellikle Almanya’dan gelen zayıf imalat ve ticaret verileri sonrasında bugün açıklanan sanayi üretiminde düşüş görüldü. Euro Bölgesi sanayi üretimi Kasım ayında aylık olarak %1,7 gerilerken, %3,3 azalan yıllık sanayi üretimi Şubat 2016’dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı. Almanya ile birlikte İrlanda ve Portekiz’deki sanayi üretiminde görülen düşüşün açıklanan verilerde etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.
Avrupa piyasalarında ise DAX 15:20 itibariyle %0,65 düşüş gösterirken FTSE endeksinin %0,90 gerilediği görülüyor. Euro Stoxx 50 endeksi ise günü %0,81 kayıpla sürdürüyor.
Küresel büyümede yavaşlama beklentileriyle birlikte risk iştahının düşmesi sonucu piyasalarda satışlar görülürken bu oynak ortamda altın fiyatlarının gücünü koruması bekleniyor.
Bir yanıt yazın