Türkler Anadolu topraklarını yurt edinmeden önce, Orta Asya topraklarında göçmen hayatı yaşayan bir topluluktu. İlk Türk devletleri, kabileler halinde çadırlarda yaşamlarını sürdürürlerdi.
Türklerin Çadır Sanatı Nereden Geliyor?
Türkler, yerleşik topluluklardan ve sabit evlerden haberdar olan bir topluluk olmasına rağmen yaşadıkları coğrafi şartlar ve yaşam tarzları çadır yaşantısının Türkler arasında gelişmesini sağlamıştır.
Türklerin çadıra gösterdikleri özenti, sanatlarına da yansımıştır. İmkanları ve yaşam şartları özellikle kıl çadır yapımına sevk etmiştir. Bu sanatlarını yaşam mimarilerine de yansıtmışlardır.
Çadırlara Ne Gibi Yetenekler İşlenmiştir?
Türklerin bir kültürü haline gelen çadır yapımında gösterilen özen, Hun Türklerinde aplike tekniği ile çadırların üzerlerine süslemeler yapmaya başlamışlardır. Kıl çadır, Türklerin kültürüne yerleşmiş güzel bir sanattan ziyade Türk kültürü ile özdeşleşmiştir.
Kıl Çadırlarının yapımında üzerinde kullanılan hayvan ve çiçek figürleri, geyik resimleri, dağ keçisinin kaplanla savaşından ibaret olması; Türklerin savaşa verdiği önem ve bunun yanı sıra doğa ve hayvanları seven yapılarını ortaya çıkarmaktadır.
Çadır Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kıl çadır, zorlu süreçlerden geçerek kullanıma gelmektedir. Keçilerden alınan kıllar belli işlemlerden geçerek tezgahlarda dokunur ve sonra üzerinde süslemeler yapılır. Süslemeleri biten çadırlar kurulum için hazırlanır.
Kurulumu da oldukça zahmetli olan kıl çadırları;
Kurulumda dikkat edilmesi gereken montajının sağlam yapılması ve yaz ve kış şartlarına göre kuruluma özen gösterilmelidir. Kışın yağmurlu ve karlı havalarda çadır gergin durur ve soğuk havayı içeri almazken yazın da esner ve meydana gelen aralıklarla çadırın havalanmasını sağlamış olur.
Günümüzde Kıl Çadırlar Nerelerde Kullanılır?
Göçebe şartlarından dolayı kıl çadır tercih eden Türkler, yerleşik hayata geçtikten sonra bile bu kültür ve sanatlarını devam ettirmişlerdir. Osmanlı Döneminde bile çadır, halk için çok önemli bir yere sahipti.
Günümüzde de çadır kültürünü, dedelerinden miras olarak devralan Anadolu’muz insanı, teknoloji gelişmiş olsa da bu kültürden vazgeçmeyerek günümüzün şartlarında bile kullanım alanlarını ortaya çıkarmışlardır. Yazın dağlara yürüyüşe giden sporcular için çadır konaklama adına büyük bir kolaylıktır. Kamp için dağlara ya da şehirden uzak yerlere dinlenmeye gidenler için de kullanışlı bir malzemedir.
Türklerin sanat yeteneği günümüzde de çadırlara yansıtılmaya devam etmiş ve günümüzün teknolojisiyle birleştirilerek tamamen farklı güzelliklere çadır üretimleri yapılmıştır. Çadırları artık tatil evi gibi, otel gibi kullananların sayısı gittikçe artmaktadır. Üretimi fazlaca yapılan kıl çadırları, düğün merasimleri içinde tercih edilmektedir. Kıl çadırları, sağlık açısından da elverişli olması, kullanım alanlarını da etkilemektedir.
Türk milleti için kültür ve sanat her zaman ön planda tutulan önemli iki değerdir. Daha detaylı bilgi ve kıl çadır ürünleri için https://otantikkilcadir.com/ sitene bakabilirsiniz.
Bir yanıt yazın