MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Flaş, Genel » Erzurum İğdeli Köyü’nün ‘evet’ gerekçesi
Erzurum İğdeli Köyü’nün ‘evet’ gerekçesi


 Erzurum İğdeli Köyü’nün ‘evet’ gerekçesi: Türkiye’nin kaderi Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinin elinde (Özel)

 

  

 

  

 

 ERZURUM(CİHAN)- Erzurum’da yaklaşık 30 yıl önce, askeri darbe sonrası hazırlanan anayasa değişikliğine topluca ‘hayır’ oyu veren İğdeli köylüleri, 12 Eylül’de oylanacak referandumda ise topluca ‘evet’ deme kararı aldı.

İğdeli Köyü’nde yaşayan 66 yaşındaki İsmail Yıldırım, “Hükümet ne yasa çıkarırsa CHP Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor. Türkiye’nin kaderini, Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesi belirliyor. Bu mahkemenin yeniden oluşmasını istiyorum.” dedi.

Önemli değişiklikler içeren anayasa değişiklik paketinin halk oylamasına sunulmasına sayılı saatler kaldı. Türkiye’nin kilitlendiği referandumda herkes neden ‘evet’ diyeceğini açıklıyor. 12 Eylül’de oylanacak değişikliğe Erzurum’un bir köyünden de toplu destek geldi. Horasan ilçesine bağlı 35 haneli ve 330 civarında nüfusu bulunan İğdeli Köyü, 1982 Anayasası’nın halk oylamasına sunulduğu yıllarda ‘darbe anayasasıdır’ diyerek, topluca hayır oyu vermişler. İğdeliler bu yüzden ilçe karakolunda ifade verdiklerini ifade etti.

İğdeli Köyü’nde yaşayan İsmail Yıldırım (66) referanduma verilecek ‘evet’ oyunun hükümete veya Başbakan’a değil özgürlüklere verileceğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hükümetin çıkardığı her yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğuna değinen Yıldırım, Türkiye’nin kaderini Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinin belirlediğini belirterek, bunun değişmesi için ‘evet’ oyu vereceğini dile getirdi.

Darbe sonrası halk oylamasına sunulan anayasa değişikliğine ‘hayır’ dediği için soruşturma geçirdiğini ifade eden Yıldırım, “Askeri darbenin Türkiye’yi 10 sene değil 20 sene, 30 sene geri götüreceğine inanıyoruz. Bu nedenle Kenan Evren anayasasına ‘hayır’ dedik. Askeri darbenin özgürlüğe yararı yok. ‘Hayır’ oyu kullandığımız için beni, Fevzi Yıldırım’ı, Gıyas Yıldırım’ı, Mehmet Aras’ı, Hüseyin Aras’ı şikayet ettiler. İlçe karakolunda ifade verdik. Kenan Evren’in o zamanlarda ‘hayır ve evet veren herkese teşekkür ederim’ demesiyle kurtulduk. 12 Eylül’deki referandumda ise ‘evet’ diyeceğiz. Bu referandum hükümete veya başbakana oy değildir. milletin özgürlüğüne oydur. Herkes gözünü açmalı. Özgürlüğümüz için ‘evet’ oyu kullanacağız.” diye konuştu.

Fevzi Yıldırım, 28 yıl önce kendisin soruşturma geçirdiğini, köyde herkesin akraba olduğunu ve topluca ‘evet’ diyeceklerini vurguladı. Darbe sonrası halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği sırasında sandık üyesi olan Seyit Battal Yıldırım (56) ise ‘evet’ deme gerekçesini şöyle açıkladı: “Babam önceki darbe dönemlerini de yaşadı. Bize ‘İnönü’nün elinden şöyle çektik’ derdi. Başbakan Adnan Menderes’i asmalarını, Kur’an-ı Kerim’lerin saklandığını anlatırdı. Bu nedenle darbe anayasasına ‘hayır’ dedik. Şimdi de referandumda ‘evet’ diyeceğiz, hayırlısı olsun.”

📆 10 Eylül 2010 Cuma 15:18   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR