MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Flaş, Toplum » Tarihi Çobandede Köprüsü aslına sadık restore ediliyor
Tarihi Çobandede Köprüsü aslına sadık restore ediliyor


ERZURUM(CİHAN)- Erzurum’da, tarihi Çobandede Köprüsü’nün aslına sadık kalınarak restore edildiği ve yıkılmak üzere olan 3 kemerden birisinin ise taşlarının numaralandırılarak söküldüğü bildirildi.

Bosna-Hersek’te savaşta Hırvatlar tarafından yıkılan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası kapsamına alınan Mostar Köprüsü’nü yapan Türk firması ER-BU, Erzurum Çobandede Köprüsü’nü de restore ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında ihalesi yaptırılan Çobandede Köprüsü’nün restore çalışmaları sürüyor. İnşaat mühendisleri ile alanında uzman taş ustalarının görev aldığı çalışmalarda, tarihi Çobandede Köprüsü’nün kemerlerinden birisinin iç duvarlarında derin çatlaklar olduğu tesbit edildi. Ramazan ayında da kemerin taşları numaralandırılıp sökülerek, köprü demir konstrüksiyonla güçlendirildi. Köprünün restorasyon çalışmalarının, projelendirildiği şekilde yürütüldüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Daire Başkanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu elemanlarınca da projenin denetlendiği belirtildi.

“YÜZEYSEL DEĞİL, TEKNİK RESTORASYON YAPIYORUZ”

Restorasyon çalışmasını yapan ER-BU İnşaat Ticaret Kollektif Şirketi’nin Çobandede Şantiye Müdürü Nejdet Çetin, Çobandede Köprüsü’nde kapsamlı ve etkin bir restorasyon çalışması yaptıklarını söyledi.

Çetin, restorasyon çalışmasının iki aşamalı gerçekleştirildiğini belirterek, “Restorasyon, sıva yapmak ya da taş yüzeyleri temizlemek değildir. Özel kimyasal yapıştırıcılar ile Çobandede Köprüsü’nün ince çatlaklarına enjeksiyon yaparak güçlendirme yaptık. Güney kısmındaki 3 kemerin iç kesimlerinde ise ciddi çatlaklar, hatta taşlar arasında yarılmalar tespit ettik. Bunun için kemerlerden birisinin taşlarını numaralandırarak söktük. Dış cephe taşlarının aksine iç taşların küçük, kalitesiz olması nedeniyle buralarda yarıklar vardı. Bu nedenle kemerin taşlarını söktük. Önümüzdeki günlerde de Afyon’dan aynı renk ve daha sert taşlarla takviye yaparak kemeri aslına uygun yeniden yapacağız. Bu arada, diğer iki kemeri de önümüzdeki yıl içerisinde söküp aynı güçlendirmeyi yapacağız.” diye konuştu.

“RESTORASYONU ALANINDA EN YETKİN FİRMA YAPIYOR”

Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, Çobandede Köprüsü’ndeki restorasyonun, Türkiye’nin alanında en yetkin firmalarından birisi tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

Restorasyon çalışmasının, projeye bağlı olarak devam ettiğini ifade eden Altıok, “800 yıllık bir geçmişe sahip olan Çobandede Köprüsü’nde zaman içerisinde ciddi hasarlar meydana gelmişti. Kurum olarak tarihi köprülerin restorasyon ve onarım işlerini üslendik. Çobandede Köprüsü’nün restorasyonunu 2005 yılında ihale yapmıştık. Ancak bu alanda dünya çapında yetkin olan bir Türk firması ER-BU’ya ihaleyi verdik. Çünkü bu firma Mostar Köprüsü’nü, Konjic Köprüsü ile Balkanlar’da nice Osmanlı yadigarı köprüleri restore etmişti. Çobandede Köprüsü de sıradan bir tarihi eser olmadığı için, kapsamlı bir restorasyon planına dahil edildi. Ayrıca, köprünün yol altında kalan kemer kısmı da önümüzdeki yıl günyüzüne çıkartılacak.” dedi.

ÇOBANDEDE KÖPRÜSÜ

1297-1298 yıllarında İlhanlıların veziri Emir Çoban Salduz tarafından yaptırıldı. Aras Nehri üzerinde 7 kemer gözlü (zamanımıza 6 gözü ulaşabilmiştir) olarak inşa ettirilen önemli bir köprüdür. Günümüzde kullanılmamaktadır.

Erzurum-Kars karayolunun Köprüköy ilçe merkezinin 1 kilometre kadar doğusunda yer alan Çobandede Köprüsü, Pasinler Ovası’nın doğusunda Aras Havzası’na geçişteki en dar alanda kurulmuş.

Galeri
📆 15 Eylül 2010 Çarşamba 17:44   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR