ERZURUM(CİHAN)- Dünyaca ünlü, 27 yabancı dil bilen İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin, Avrupalı bilim adamlarının Müslümanların bilime katkısını kabullenemediklerini söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Prof. Dr. Fuat Sezgin, ‘İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihine Bir Bakış’ konulu konferans verdi. Prof. Dr. Sezgin, İslam’ın ilk yüzyılından itibaren Müslümanların başta gramer ve kimya olmak üzere birçok bilim alanında önemli buluşlara imza attığını söyledi. Hıristiyan Avrupa’nın İslam kültür dünyasını hiçbir zaman doğru ve objektif anlamadığını ifade eden Sezgin, bunun da Müslümanlara karşı önyargıyı beraberinde getirdiğini kaydetti. 18. yüzyılda rönesans ile birlikte Avrupalıların bilim tarihini kendi tekellerinde gördüğünü ve İslam dünyasının yetiştirdiği bilim adamlarını ve ortaya koydukları eserleri görmezden geldiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Fuat Sezgin, “Halife Ömer zamanında yani 634-644 yılları arasında İslam öncesi dağınık bir şekilde ulaşan Arap şiirinin divanlarda toplanması işine girişilmiş, İslam’ın ilk yüzyılının ilk yarısında bir taraftan Arap dilinin ilk gramer kaidelerinin tarifine gidilmiş, diğer bir taraftan kimyaya dair bir kaç kitapçık Yunanca’dan Arapça’ya çevrilmişti. İslam’ın ilk yüzyılının ikinci yarısından itibaren Yunanca’dan, Süryanice’den ve Pehlevice’den bilimlerin birçok alanındaki kitapların Arapça’ya tercüme işine başlanmıştı.” dedi.
18. yüzyılda, kimin tarafından ileri sürüldüğü billinmeyen ‘Rönesans’ adı altında gerçeği asla yansıtmayan bir bilimler tarihi görüşünün Avrupa’da yayıldığını ifade eden Sezgin, “Buna göre İspanya dışı batı dünyasında 13. yüzyıldan beri bilimlerde görülmeye başlayan gelişme doğrudan doğruya Yunanca kaynakların tanınması ve etkilemesi olarak değerlendiriliyor ve tanıtılıyordu. Böylece İslam kültür dünyasında başlayan, belirli bir gelişme sürecinden sonra 800 yıl kadar yaratıcı kalan bir merhalenin varlığı tanınmıyordu. İslam bilim tarihinin önemli isimlerinden Câbir kimya bilimi ile başlıyor, zamanla bütün doğal bilimlere ve felsefeye uzanıyor ve karşımıza insanlığın tanıdığı en büyük doğa filozoflarından biri olarak çıkıyor. Cabir bugünkü genetik biliminin de babası sayılır. İslam bilimlerinin Avrupa’ya taşınması yüzlerce yıl çok güçlü etkilerde bulunan ve hala da etkilerine devam eden, onsuz, modern dünyanın kuruluşunu kavrayamayacağımız bir fenomendir.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sezgin, konferansta ayrıca Müslüman bilim adamlarının geometriden astrolojiye, harita mühendisliğinden tıbba kadar sayısız alanda keşif ve icatlara imza attığını anlattı. Konferans sonunda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sezgin’e Bardız Kilimi hediye etti. Konferans öncesinde Prof. Dr. Sadi Çögenli, Prof. Dr. Sezgin’in biyografisini okudu.
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
Ad *
E-posta *
İnternet sitesi
Δ
Bir yanıt yazın