Erzurum’a 35 yıl sonra geldi, tarlası üzerine mini bir şehir inşa edildiğini gördü. Soluğu mahkemede alan Mehmet Kurt, 5 yıl boyunca hakkını mahkemelerde aradı. Yerel mahkemede davayı kazandı, Danıştay’dan da ‘onay’ çıktı ama mahkeme kararının uygulanmaması yüzünden arsasına kavuşamıyor…
Erzurum’dan 1970 yılında İzmir’e göç eden vatandaş, 35 yıl sonra geldiği memleketinde, babadan kalma tarlasının üzerine kendisinden habersiz evler yaptırıldığını görünce şok yaşadı. Kazım Karabekir Belediyesi’nin Belediye Kanunu’nun 18’nci maddesini uygulayarak, arsasının yerini değiştirdiğini öğrenen ve soluğu mahkemede alan Mehmet Kurt, davayı kazanmasına rağmen arsalarını bir türlü geri alamıyor.
18. MADDE 1997’DE UYGULANMIŞ
Sanayi Mahallesi’nde 1997 yılında yapımına başlanılan ve kısa sürede bin 50 konutun inşa edilip 11 bin kişinin yaşamını sürdürmeye başladığı Hilalkent Konutları’nın 320 konutu, boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 35 yıl önce ailesiyle birlikte İzmir’e göç eden 65 yaşındaki Mehmet Kurt, 2005 yılında akrabalarını ziyaret etmek amacıyla Erzurum’a geldi. Babadan kalma 28 bin 400 metre karelik tarlasının görmek için Sanayi Mahallesi’ne giden Kurt , büyük bir şok yaşadı.
DANIŞTAY DA HAKLI BULDU
Yıllardır ekilmeyen topraklarında yükselen Hilalkent Konutları’nı gören Kurt, arsasının akıbetini öğrenmek için gittiği Kazım Karabekir Belediyesi’nde ikinci bir şoku yaşadı. Belediye yetkilileri, arsanın Belediye Kanunu’nun 18’nci maddesinin uygulanarak, başka bir yere kaydırıldığını ve yerine de Hilalkent Konutları’nın yapımı için 1997 yılında karar alındığını öğrendi.
KOOPERATİF YÖNETİCİSİ ESKİ BAŞKAN ÇIKTI
Hilalkent Konutları’nı yapan kişinin de o yıllarda Kazım Karabekir Belediyesi’nin Refah Partili Başkanı Selahattin Parlak olduğunu öğrenen Kurt, arsalarını geri alabilmek için Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kurt’un başvurusu üzerine Erzurum 2. Bölge İdare Mahkemesi’nde 18’nci maddenin iptali için dava açıldı. 2008 yılında sonuçlanan davada, mahkeme heyeti Kurt’u haklı buldu ve 18’nci maddeyi iptal etti. Kazım Karabekir Belediyesi ise kararı temyiz etti. Danıştay 6’ncı Dairesi de 14 Kasım 2008’de Erzurum 2. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını onayarak, arsanın Mehmet Kurt’a verilmesini karara bağladı.
‘DEVLETİ ARIYORUM AMA BULAMIYORUM’
Mahkeme kararının ardından çıkarılan yeni Mahalli İdareler Kanunu kapsamında Kazım Karabekir Belediyesi kapatılarak, Yakutiye İlçe Belediyesi’ne bağlandı. Lehine sonuçlanan mahkeme kararının iki yıldır uygulanmadığını belirten bir çocuk babası SSK emeklisi Kurt, “Devleti arıyorum ama bulamıyorum” diye isyan etti.
Arsasına 18’nci madde uygulandığından 8 yıl sonra Erzurum’a geldiğinde haberi olduğunu öne süren Kurt, “Dönemin belediye başkanı, kendi çıkarları doğrultusunda kanunları hiçe sayarak işlemler yapmış. 18’nci maddenin uygulanması için kamu yararı olması gerekirken, Belediye Başkanı Selahattin Parlak, kendi yararını gözetmiş. Benim arsama el koyarak, kendisinin de yöneticisi olduğu bir kooperatif kurmuş. Yaklaşık bin 50 konutun bulunduğu Hilalkent’te, 320 konut benim arsamın üzerine yapılmış. Hem yerel mahkeme hem de Danıştay haklılığımı ortaya koydu ve arsanın iadesine karar verdi. Ancak belediye mahkeme kararını uygulamamakta ısrar ediyor” dedi.
BELEDİYEYE SUÇ DUYURUSU
Mahkeme kararını uygulamayan Yakutiye Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacağını ifade eden Kurt, “Devlet benim hakkımı aramazsa, ben kendim arayacağım. Hukuk dinlemeyenlere karşı kendim mücadele edeceğim. Gerekirse buradaki evleri kendi ellerimle yıkarım” dedi.
HAKKINI ARARKEN TEPKİ GÖRDÜ
Bu arada arsasını geri almanın mücadelesini veren Mehmet Kurt ile konutlarda yaşayan vatandaşlar arasında da sert tartışmalar yaşanıyor. Kurt’un sık sık bölgeye gelerek, kendilerinin huzurunu kaçırdığını öne süren vatandaşlar, “Bir sorun varsa, gidip kooperatif yönetimiyle halletsin. Bizim huzurumu kaçırmasın” diye tepki gösterdiler.
PARLAK KENDİNİ SAVUNDU
Öte yandan Kazım Karabekir Belediyesi eski Başkanı ve Hilalkent Konutları’nın yöneticisi Selahattin Parlak ise Mehmet Kurt’un ‘biraz haklı’ olabileceğini söyledi. Parlak, Hilalkent ile ilgili ilk 18 uygulamasını kendisinin yaptığını ancak mahkemenin iptal ettiğini belirterek, “Benden sonra seçilen Belediye Başkanı Lütfi Koç yeni bir düzenleme yaptı. Zaten Hilalkent’in imar iznini ve tapularını da Lütfi Koç’un başkan olduğu dönem aldım. Sonrasında Dursun Şahin döneminde de yine bazı düzenlemeler yapıldı. Son durumun ne olduğunu bilemiyorum” dedi.
“OLAYIN BENİMLE ALAKASI YOK,
BELEDİYENİN SORUNU”
Şimdiye kadar bin 24 konutun tapusunu dağıttığını ifade eden Parlak, “Benim dönemimde de bazı itirazlar oldu ama itiraz edenlerin arasında bu şahıs yoktu. Zaten Mehmet Kurt’u da tanımıyorum. Mahkeme kararı bana da ulaştı. Ortada anlaşılamayacak bir durum yok ama Mehmet Kurt anlaşmaktan yana bir tutum sergilemiyor. Aslına bakarsanız olayın benimle de bir alakası yok. Tamamen belediyeyi ilgilendiren bir durum söz konusu.
Eğer Mehmet Kurt, 18 uygulandıktan sonra kendisine gösterilen arsalarını satmak isterse ve benim de ev yapabileceğim bir alan olursa, oturur anlaşırız. Arsa bedeli 10 lira ise 11-12 lira bile verebiliriz. Ama tüm bunlar karşılıklı iyi niyetle olur. Kendisinin uzlaşma taraftarı olduğunu da düşünmüyorum” diye konuştu. Parlak, arsasını talep eden Kurt’un ‘yıkım kararı aldıracağım’ ifadesine de bir şey diyemeyeceğini belirterek, “Yıkım kararı aldırırsa, aldırsın. Sorun benim sorunum değil. İşi belediye çözecek” cevabını verdi.
Orkun ÇİZMELİ
Palandöken
Anlaşılan eski başkan, dünyalığını başkalarının malı üzerine inşa etmiş.ALLAH insaf merhamet vere..