MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Yazarlar » Eğitimde önümüze düşen şapka
A. Berhan Yılmaz
Eğitimde önümüze düşen şapka


Günümüz dünyasında eğitim alanında, bilimde belli bir standardı ve başarıyı yakalayamayan ülkelerin refaha erişmesi, ekonomik olarak büyümesi, ilerlemesi mümkün değildir.

Eğitimine çeki düzen veremeyen ve ileri dünya standardına getiremeyen ülkeler tek bacakla koşmaya çalışanlar gibi bir noktada tıkanır kalırlar, ilerleyemezler.

2000 yılından beri OECD Eğitim Direktörlüğü her üç yılda bir PISA adı altında tüm dünyada eğitim alanında referans olan, ülkelerin eğitim sistemlerinin ve seviyelerinin uluslararası karşılaştırmada nerede durduğunu göstermek amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

Bu çalışmalarda 15 yaş grubu öğrencilerinin matematik, fen bilgisi, problem çözme ve okuma dallarında yetenek ve bilgi birikimleri test edilmektedir.

Konuya girmeden önce bu sınavlara üç kere katılan ülkemizin her seferinde sondan ikinci olduğunu söylemek zorundayım. 2003 ve 2006 yıllarında 30 OECD ülkesi arasında Türkiye 29., 2009 yılında 33 OECD ülkesi arasında Türkiye 32. Sırada yer almaktadır.

Daha kötüsü OECD Ülkeleri arasında yar almayan ve PISA’ya katılan diğer ülkeler de değerlendirmeye alınınca ülkemizin yeri daha aşağılara düşmektedir.

PISA testi ve sonuçları tüm ülkelerde eğitim politikalarının ve eğitim sistemlerinin varsa eksiklerini, hatalarını ortaya koyması açısından çok büyük itibar görmektedir ve ülkelerin eğitim politikaları bu sonuçlara bağlı değiştirilmektedir.

Ülkemizin de katıldığı 2003 yılına ait PISA sonuçları belli olunca Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklamada; Türk Eğitim Sisteminin dünyadaki bilimsel ve ekonomik gerçeklere duyarlı bir yapı taşımadığı, mevcut müfredat içeriği ile bu sınavlarda OECD ortalamalarının altında bir sonuç alınacağının bilindiği belirtmiştir. Bakan; yapılacak olan müfredat ve sistem değişiklikleriyle sonraki PISA testinde önemli merhaleler kaydedileceği söylemiştir.

2003 yılı sonuçları için Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yapmış, başarısızlığımız ve bunun sebeplerini ortaya koymuştur. Bu açıklamada ülkemizin temel eğitim sisteminin eksikliklerini objektif bir şekilde ortaya koyan bu testlerin önemi belirtilmiş ve ileriye dönük temel eğitim politikalarına ve uygulamalarına ışık tutması açısından bu testlerin değer taşıdığı söylenmiştir.

Bugün 2003’ten bu yana altı yıl geçmiş ve ülkemiz adına hiçbir şey değişmemiştir. Bakanlar değişmiş, altı ayda bir sistem değişmiş ama ülkemiz eğitimde dünyanın gerisinde kalmaya devam etmiştir.

Her PISA testi sonucu OECD tarafından açıklanınca bu konuyu gündeme getirmeye çalışan biri olarak PISA sonuçlarının hükümetler dâhil Türk toplumunda her hangi bir spor karşılaşması kadar bile önem arz etmemesinden büyük üzüntü duymaktayım. Böylesi bir milli meselenin göz ardı edilmesi, eğitimin siyasete, popülizme kurban edilmesi ülkemiz ve insanımız için çok acıdır.

Nasıl acı olmasın ki; bu sonuçlarla öğrencilerimizin problem çözme becerisi, okuma anlama, metinler arası ilişki kurma, fen bilgisi, matematik gibi temel konularda dünya standardının çok altında olduğu görülmektedir.

Yine bu testler ülkemizde bölgeler, okullar ve öğrenciler arası gelir uçurumunun da eğitim sistemimizin gelişmiş ülkeler seviyesine erişememesinde çok önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.

Demek ki; biz çocuklarımızı yıllardır kendi aralarında yarıştırırken, aralarından birinciler seçerken diğer ülkeler almış başını gitmiş.

Dünyada ekonomisi üst seviyelerde olan ülkelere baktığımızda önce eğitim problemlerini çözmüş olduklarını görürüz. Mesela Çin, mesela Japonya, mesela Kore ki bütün bu ülkeler bu testlerde ilk sıralarda yer almaktadırlar.

Ülkemizde yaşanan gelir dağılımdaki adaletsizliğin, uçurumun altında yatan temel sebebin de eğitim sistemimizdeki adaletsizlik ve başarısızlık olduğunu da unutmayalım.

Kısaca hiçbir başarı tesadüf değildir ve eğitimsel bir alt yapısı vardır. Kısaca Çin mucizesi, Japonya mucizesi denen şey bu ülkelerin eğitim problemlerini aşmış olmalarıdır.

OECD: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı

PISA: OECD Eğitim Direktörlüğü Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı

AHMET BERHAN YILMAZ

📆 13 Aralık 2010 Pazartesi 09:37   ·   💬 2 yorum   ·   ⎙ Yazdır

“Eğitimde önümüze düşen şapka” için 2 yanıt

  1. Kenan H. dedi ki:

    Hepimiz yıllardır altı ayda bir değişen sınav sistemini, eğitim müfredatını çocuklarımızla birlikte yaşıyoruz.
    Kendi çocukları Amerikada okuduğu için ülkemiz çocuklarının ne çektiğini bilmeyenler bugün gelinen noktadan utanmalıdırlar.
    Tunus’u bile geçemeyen bir ülke konumundayız ama kimse bahsetmez bundan.
    Ben sayın hocama teşekkür ediyorum ki bunları gündeme taşıyor.

  2. Serap Durmazpinar dedi ki:

    Turkiye’de egitimin ileriye donuk olmasi için egitimin bilimsel olmasi, ezberlikçilikten kurtulmasi ve iyi egitimcilerin egitim vermesi gereklidir. Uygulamali olarak yapilan egitim çok onemli oldugu gibi, firsat esitligide onemlidir. Tum ogrencilere ayni katki ve firsat verilmelidir. Egitimi veren egitimcilerde, milli egitim mufredatlarida çok onemlidir. Din’e degil, bilime dayali olmalidir.. Arastirmaci ve sorgulayici olmalidir.. Turkiye’de egitim her zaman degisiklige ugramaktadir. Kaliplasmis bir egitim sistemi yoktur. Her gelen siyasi iktidar egitimde degisiklikler yapmistir o nedenle egitimde devamlilik yoktur buda geri kalmamizdaki en buyuk etkenlerden biridir.. Ulke’mizde yasanilan adeletsizligin basinda, oncelikle yoksulluk gelmektedir.. Karni aç olan bir insanin dogruyu dusunebilmesi mumkun .
    degildir. Dunya’da ekonomisi ust seviyelerde olan Ulke’lere baktigimizda oncelikle insana verilen degeri goruruz.. O Ulke’ler oncelikle saglik sorunlarini çozmustur.. Sigortasiz insani bulmaniz mumkun degildir.. Zenginin fakirden hiç bir farki yoktur.. Egitim en ust duzeydedir. Oyle ki Turkiye’deki zenginler çocuklarini daha iyi bir egitim almalari için Avrupa’ya Amerika’ya gonderirler.. Ulasim sorunlari halledilmistir.. Bunlarin hepsi insana verilen degerden kaynaklanir.. Evet hiç bir basari tesaduf degildir.. Ne ekersek onu biçeriz.. Saglikli kararlar alip uygulamaliyiz. Evlatlarimizin gelecegi bugun bizlerin aldigi kararlara baglidir.. Avrupa’da yasayan bir hemsehriniz olarak ve 1 çocuk okutan anne olarak aradaki farkliliklari yillardir gozlemekteyim.. Dilegim oncelikle saglik sonrasinda egitim ve ulasim sorunlarinin çozulmesi, Avrupa standartlarinda refah bir toplum olarak insanlarimizin yasamasidir.. Tesekkur ederim… Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR