Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yeni teşvik yasasının daha etkili olması için bir takım düzenlemelere gidilmesi gerektiğini söyledi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yeni teşvik yasasının daha etkili olması için bir takım düzenlemelere gidilmesi gerektiğini söyledi.
Teşviklerin mevcut küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve esnafı kapsamamasının önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Yücelik, “Mevcut işletmelerin daha küçük desteklerle daha fazla istihdam ve üretim artışı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda 5 ve daha fazla istihdam sağlayacak işletmelerin asgari ücrete kadar olan SGK işveren payı primlerinin hazine tarafından karşılanmasını öneriyoruz” dedi.
Erzurum ve bölgede faaliyet gösteren ve istihdam konusunda önemli bir sektör olan GSM ve Çağrı Merkezlerinin de teşvik kapsamına dahil edilmesini isteyen ETSO Başkanı Yücelik, enerji desteğinin de 5084 sayılı yasanın bitiminden itibaren bu teşvik yasası kapsamında devam etmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Desteklenecek yatırımların ölçeği bölgelere göre farklılık göstermesinin şart olduğunun altını çizen Başkan Yücelik, “Doğu Anadolu bölgesinde kurulacak daha küçük ölçekli yeni yatırımlar da desteklenmelidir. Asgari 50 Milyon TL ve en az 50 işçi sınırları bölgemiz için çok yüksektir. Bu nedenle bu sınırlar bölgemiz için en az 5 Milyon TL ve en az 10 işçi olarak düzenlenmelidir. Desteklerin verileceği dönemler de bölgenin şartları dikkate alınarak uzatılmalıdır. 4. Bölge için öngörülen destek süreleri 7 yıldan 12 yıla uzatılmalıdır” diye konuştu.
Bedelsiz arsa tahsisi desteğinin yanı sıra yatırımlar için tahsis edilmiş bölgelerde yatırımcının yapacağı yatırıma uygun yerler için belirlenecek rayiç bedelinin hazine tarafından bu bedelin üzerindeki miktarın yatırımcı tarafından karşılanacak bir yatırım yeri tahsisi modeli getirilmesini isteyen Yücelik daha sonra şunları söyledi: “Mesleki eğitim için verilen desteklerin faydalı sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Ancak Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını kısa sürede karşılayacak bir çözüm değildir. Daha önce uygulanan nitelikli eleman istihdam desteği gibi destekler sağlanmalıdır. Yatırım Destek paketlerinde yer alan birçok teşvik ile ilgili yeterli kaynağın olmaması ve zamanında verilmemesi birçok işletmenin yatırımlarını ertelemesine veya başka beklentilere girmesine yol açmaktadır. İkincil mevzuatın bir an önce çıkarılarak beklentilerin karşılanması sağlanmalıdır.”
(www.erzurumajans.com)
Bir yanıt yazın