Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’a, kış şartlarına uyumlu yeni helikopter ambulans gönderildi.
Türkiye genelinde 7 olan hava ambulans sayısının 17’ye çıkarılması ile birlikte Erzurum’a da bölgenin şartlarına daha elverişli ve diğer helikoptere oranla daha hızlı bir hava ambulans gönderildi.
İtalyan yapımı A109 Agusta hava ambulansı, kar kızağına sahip ve tekerlekli. Hastanın yandan bindirildiği hava ambulansta, daha önceki Eurocupter’e oranla hastaya daha kolay müdahale imkânı bulunuyor. Eurocupter’den daha yüksek özellikte donanıma sahip olan A109 Agusta helikopter, daha az sarsıntı yapıyor ve hastaya daha iyi müdahale imkânı sağlıyor.
Her Köy Helikopter Pisti Hazırlamalı
İniş sırasında sesli uyarı ve siren çalma özelliği bulunan yeni hava ambulansı ile telsizle direk iletişimde sağlamak mümkün. Ayrıca, A109 Agusta 112 Acil Servis tarafından ambulansın nerede olduğu, hızı ve durumu da takip edilebilecek.
Avantajları ile birlikte dezavantajı da bulunan yeni hava ambulansın en büyük tehlikesi arka pervanesinin açıkta olması. Sağlık görevlilerinin yeni hava ambulansla çalışırken daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca, A109 Agusta’nın Eurocupter’e oranla yere daha yakın olması da dezavantaj olarak gösteriliyor.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, yeni helikopterin yeni bir başlangıç olduğunu belirterek, çok önemli bir adımla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Hava ambulansın çok pahalı bir teknoloji olduğunun altını çizen Erdoğan, hiçbir şeyin insan sağlığından daha pahalı olamayacağına dikkat çekti. Yeni hava ambulansın, çalışmayı bilmeyenler için tehlikeli olduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle vatandaşların daha duyarlı ve bilinçli olması gerektiğini kaydetti.
Erzurum’un hitap ettiği bütün il, ilçe ve hatta köylerde bile hava ambulansın iniş ve kalkışları için düz bir zemin hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, “Her köyde 15 metreye 15 metre alanında bir düz zemin hazırlanmalı. Normal zamanlarda orada ne yaparlarsa yapsınlar. Fakat acil durumlarda helikopterin rahatlıkla inebileceği alanlar olmalı.” diye konuştu.
“Vatandaşlardan Anlayış Bekliyoruz”
Hava ambulansına refakatçi alamadıklarını belirten Başhekim Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, gittikleri yerde karşılaştıkları en büyük sıkıntı olarak vatandaşın kendilerine yardımcı olmamasını gösterdi. Bu konuda vatandaşın artık bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, vatandaşların doktora yardımcı olduğu ölçüde hastaya yardımcı olabileceklerini söyledi.
İlk zamanlar hasta yakınlarının da hava ambulansa binmekte ısrar ettiklerini dile getiren Erdoğan, “İlk zamanlarda ‘Gelinimi alıyorsunuz beni niye almıyorsunuz ? şeklinde tepkilerle karşılaşıyorduk. Bu insani bir tepki fakat ambulansın alacağı kişi sayısı belli. Herkesi alamıyorsunuz; iki doktor, iki pilot ve hasta yeri var. Doktorların hastayla uğraşması kafalarının rahat olması gerekir.” dedi.
İhtiyaç olduğu zaman kendilerinin zaten bir kişiyi veya iki kişiyi aldıklarını dile getiren Erdoğan, 30-40 kişinin binmeye yönelmesinin sıkıntılar doğurduğunu vurguladı. Vatandaşların buna alışması gerektiğini ve doktorların ellerinden geleni yaptıklarından emin olmalarını isteyen Erdoğan, sağlık çalışanlarının da asgari saygıyı hak ettiğini sözlerine ekledi.
(www.erzurumajans.com)
Bir yanıt yazın