Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali Erzurum’da düzenlenen bölge toplantısına katıldı. Küçükali toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Türk Kızılay’ı olarak 141 yıldır Türkiye ve dünyada iyilik adına ne varsa yaptık” dedi.
Küçükali, Palandöken Kış Turizm Merkezi’ndeki Palan Otel’de düzenlenen bölge Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türk Kızılayı varken kimsenin olmadığını ifade eden Küçükali, şunları kaydetti: ”Türk Kızılayı olarak 141 yıldır Türkiye ve dünyada iyilik adına ne varsa yaptık. Bu demek ki iyilik adına ne varsa bu bizim değerimizdir. Tabiki başkaları da bu işleri yapar. Bizim dikkat ettiğimiz konu, yoksulun kapısını kimse haciz memuru gibi çalmamalı. Tüm derdimiz budur. Neden? Yoksul da olsa varlıklı da olsa insan insandır. Yaradılışında Cenabı Allah diyor ki ‘ben ona nefesimden üfledim’. Yani yoksula az, zengine fazla üfledim demiyor. İnsanların hepsi onurlu ve gururludur. Ortaya koyduğumuz projelerimiz, sürekli insan onurunu zedeleyici unsurlardan kaçar. İnsan onuru çok önemlidir. Yoksula yardımı taşırken de böyle taşıyoruz.”
Noter Onaylı Kurban Kesimi
Küçükali, Türk Kızılayı tarafından uygulanan noter onaylı kurban kesimi uygulamasına da değinerek, söz konusu uygulamanın bu yıl daha kapsamlı bir şekilde yapılacağını söyledi.
Türkiye’de 2 milyonu aşkın kurbanın kesildiğini bildiklerine dikkat çeken Küçükali, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ama bakıyoruz ki Türkiye’de 2 milyon kurban için hayvan satılmıyor. Bunda bir gariplik yok mu? Var. Bakıyoruz fakir, fukaranın evine et girmiyor. Çok basit bir hesap yapalım. Bir kurbanın 20 kilo olduğunu düşünelim. 2 milyon olduğunu da hesap edelim. 40 milyon kilo et eder mi? Her eve demek ki bir kilo etin girmesi lazım. Ama kesinlikle girmiyor. Bir yerde bir tıkanıklık var. dolayısıyla bunu çözebilmek adına biz yola çıktık.”
Küçükali, Et Balık Kurumu ile bir anlaşma yaptıklarını ve hayvan alımını Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nden alacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
”Ayrıca Veterinerler Birliğine diyoruz ki bize her kombinamızın için bir veteriner verin, aldığımız tüm hayvanları kontrol etsin. Çünkü olayın bir sağlık yönü var. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığımızdan da bir imam alıyoruz oda duasını ylapıyor. Ardından noterede diyoruz ki bakın islami şartlar bunlar, insanı koşullar bunlar, hijyenik durum bu. Kızılay burada şunu yapacak. Orada vekaletini veren insanların adlarını okuyacak. Bu imkanlar tamam olursa siz onayı vereceksiniz duyoruz. Buda yetmiyor kameralar koyuyoruz. Sonra kesim bitiyor. Ve bir CD’yi kurban sahibine gönderiyoruz. Diyoruz ki kurbanınınızın noter onaylı kesimidir.”
Küçükali, Türk Kızılayı’nın bu yıl yeni bir uygulama olan kredi kartına teksitle kurban kesimini başlattığını kaydetti.
Bu konuda gereken fetvanın alındığını bildiren Küçükali, ”Bu yıl kredi kartına 4 taksitle kurban kesimini çıkardık. İlk kez çıkardık. Burada esas olan şu, kurban kesecek insanı hem teşvik etmek hemde ona kolaylık tanımaktır. Burada sloganımız ‘Türkiye iyilikte birleşişor, kurbanlarınız amacına ulaşıyor” diye konuştu.
Kan Bağışı Ve Kızılay
Küçükali, Türk Kızılayı’nın kan bağışında, Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları protokol ve hükümetin çıkardığı kanun doğrultusunda kanda tek tedarikçi kuruluş durumuna geldiğini ifade etti.
Hastanelerle online sistemi üzerinden bağlantı kurduklarını anlatan Küçükalı, şöyle devam etti: ”Şimdi ekranlarımızda, ameliyat olan hastalarımızın kaç ünite kana ihtiyaç var? Hangi değerlerde kan lazım? götürüyoruz. Yani hasta yakınlarımız kan aramak derdine düşmüyorlar. Ülkemizde zaman zaman istenmeyen durumlar oluyor. Örneğin birkaç kişinin cinnet getirmesi sonucu kan ihtiyacı oldu. Mesela bir tren kazası oldu. Hiç kan anonsu duyuldu mu? Çünkü Kızılay görevini yapıyor. Buradan bizimle anlaşma yapmayan hastanelerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bizimle gelsin anlaşma yapsınlar. Çağrımıza cevap versinler. Artık kendilerinin kan alma birimi diye kurdukları birimleri kapatarak, bizimle birlikte çalışsınlar. Çünkü bu ülkemizin önemli bir ihtiyacıdır.”
(www.erzurumajans.com)
Bir yanıt yazın