MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Yazarlar » İşletmelerde Kriz Profili
Gamze İSPİRLİ
İşletmelerde Kriz Profili


Erzurum’da krizin etkileri devam ediyor.

Açılan ve kapanan işletme sayısı bu gerçekleri doğruluyor.

TOBB 2010 Ocak dönemi Ticaret Sicili verilerine göre, Erzurum’da 28 şirket ve 18 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu.

Aynı dönemde 9 şirket, 5 kooperatif tasfiye işlemi gördü.

Dönemde 2 şirke, 6 kooperatif ve 10 gerçek kişi işletmesi faaliyetini durdurdu.

2009’un aynı döneminde ise 25 şirket, 3 kooperatif, 31 gerçek kişi ticari işletmesi açılmış, 4 şirket, 4 kooperatif tasfiyeye girmiş ve 6 şirket, 7 kooperatif ve 22 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapanmıştı.

Teşvik yasası kentte istenilen oranda başarı sağlamadı. Sosyo ekonomik olumsuzlulardaki serzenişler devam ediyor. Bu olumsuzluğu sadece rakamlar veya bilimsel verilerle ortaya çıkmıyor, günlük hayatımızda yaşadığımız olumsuzluklar  bu gerçekleri doğruluyor.  Bırakın yatırım yapmayı küçük ölçekli işletmeler dahi ayakta kalma mücadelesi veriyor. Önceleri kiralık işyerinin bulunamadığı taş mağazalar caddesi şimdilerde aynı cazipliğini korumuyor. Birçok işyeri kiralık ve esnaf önemli sıkıntılar yaşıyor. Esnafa bir sorup bin ah işitiyoruz. Esnaf odasının verileri de bu tespitlerimizi doğruluyor. Kapanan işyeri sayısı had safhada, yılların esnafı dahi kapısına kilit vurup, iflas bayrağını çekiyor. Birkaç ay öncesinde hizmetlerinden yararlandığımız işyerlerinin kapanmasına tanık olmak, ekonomi açısından kaygı verici bir profil oluşturuyor. Esnaf tarihinde yaşamadığı oranda durgunluk yaşıyor. Satış hacmi daralıyor ve işsizlik had safhada. Maliye Bakanlığının vergi mükellefine ilişkin verileri de yaşanan gerçekleri doğruluyor. Gelir vergisi mükellef sayısı azalıyor. Böyle bir atmosferde, maliye bakanlığı verileri ne anlatıyor? Hem tanık olduğumuz gerçekler hem de veriler, ticari platformda işlerin yolunda gitmediğinin en önemli göstergesi olmaya devam ediyor. Vergi mükellef sayısının azalması sorunun ne boyuta geldiğinin en önemli göstergesi olmaya devam ediyor. Veriler içersindeki tek teselli kaynağı ise teşvik yasası kapsamında kurulan işletmelerin kurumlar vergisi mükellef sayısını artırması olarak ortaya çıkıyor. Böyle bir atmosferde umut bayram ekonomisinde.

Esnaf  satış yapmak için bayramın gelmesini bekliyor. Köklü bir geçmişe sahip olan Erzurum ticarette olumsuz bir seyir izliyor. Erzurum’un halen daha kalkınmada son sıralarda yer aldığını hatırlatmakta fayda görüyorum. Halkın refah seviyesi yükselmedikçe kentte kalkınma alanında bir gelişme olduğundan bahsedemezsiniz. Vatandaş artık gerçekleşmeyen hikayeleri dinlemek istemiyor. Erzurum’u yönetenlerin bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz. Yardım kurumunda kuyruk bekleyen vatandaşın, işsizlik konusunda olumsuzluklar yaşayan gencin, milyarlarca para harcayarak kentte yatırım yapan yatırımcının feveranı ve hikayesi uzun zamandır değişmiyor. Ürettiği ürünü para etmeyen çiftçinin, ürününü satamayan esnafın serzenişi de sanıldığı kadar yüzeysel değil. Bu durumu ekonomik verilerdeki olumsuzluklardan da çok iyi anlayabiliyoruz.

Gamze İspirli

📆 23 Şubat 2010 Salı 11:45   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR