2011 kış oyunları ile ilgili son gelişmeler kent adına umut verici. Süreçteki tek sorun kaynak sıkıntısı.
Universiade 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, göreve geldiklerinden beri geçen 5 aylık süre zarfında yaptıkları çalışmaları ve 2011 ile ilgili mevcut sorunları paylaşmak üzere ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Erzurum’a toplam 520-530 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Korkmaz, önceki yönetimin tesislere ağırlık verdiğini, organizasyon alanında ise istenilen gelişmelerin yaşanmadığını kaydetti.
Tanıtım alanında PR çalışmalarının devam ettiğini belirten Korkmaz, teşkilatlanmanın da yürütüldüğünü kaydetti.
2011 ile ilgili iki temel problemlerinin olduğuna dikkat çeken Korkmaz, bunlardan birinin Harput Mahallesi’nin kamulaştırması, diğerinin ise körling yolu ve Dağ Mahallesi’nin kamulaştırması olduğunun altını çizdi.
Harput Mahallesi’nin kamulaştırılması için toplam 4,5 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu belirten Korkmaz, Dağ Mahallesi ve körling yolu için ise 25 milyon TL’ye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Oyunların yapılacağı bazı tesislerin çevresindeki yerleşim alanlarının kötü görünümünün kendilerini düşündürdüğünü vurgulayan Korkmaz, “Kayakla atla yarışlarının icra edileceği Kiremittepe mevkiinin yakınındaki Harput Mahallesi, Curling müsabakalarının yapılacağı Dağ Mahallesi civarındaki yerleşim yerlerinin kötü görüntüsü açıkcası bizi düşündürüyor. Harput Mahallesi’nin kaldırılması gerekiyor. Buranın kamulaştırılması için 4-4,5 trilyon gibi bir rakam gerekiyor. Bunu Palandöken Belediyesi mi, Büyükşehir mi, yoksa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü mü ? TOKİ mi yapacak. Bunu kararlaştırmaya çalışıyoruz. Buradaki çirkin görüntünün kesinlikle kalkması lazım. Öte yandan Curling salonunun bulunduğu kısamdaki alan konusu var. Buraya bu tesisin konulması planlanırken iyi niyetle hareket edilmiş. Bu tesis buraya yapılırsa, çevresi de kentsel dönüşüm çerçevesinde düzeltilir amacı güdülmüş olmalı. Ancak gelinen noktada çevrenin kamulaştırılması için 24.9 trilyon TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Burasıyla ilgili yapılacak çalışmalar konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Burayla ilgili düşünülen ve kamulaştırma çalışmasının haricinde, yolun değiştirilmesi konusu gündeme gelebilir. “diye konuştu.
Süreç ufak tefek sorunların yanında vatandaşın da bu işe sahip çıkması gerekiyor.
Bürokrasiyi ilgilendiren konu başlıkları bu yönde vatandaş ise 2011 kış oyunları
Erzurum’da 600 Kişi Üzerinde ‘kış oyunlarının olumlu ve olumsuz yönleri’ konulu anket çalışmasında vatandaşların, üniversite kış oyunlarının Erzurum’un kültürel ve ekonomik yapısına faydasına inandığı sonucu çıktı.
Vatandaşın konuyla ilgili umudu var ancak, sahiplenme adına yeterli duyarlılığı göremiyoruz.
Konu herkesi yakından ilgilendiriyor.
Dil eğitimi yoğunlaşmalı esnaf bu etkinliğe kendisini iyi hazırlamalıdır.
Sivil toplum kuruluşları sadece kağıt üzerinde var oldukları takdirde fazla bir başarı beklemek hayalcilik olacaktır.
Termal turizm, yayla turizmi, kış turizmi gibi önemli zenginlikler barındırıyor.
Turizmde alt yapı sorunu aşılarak, ulaşım olanaklarının artırılması gerekiyor.
Sivil hava alanın yapılması da önemli etkenler arasında.
Turizm sektöründe önemli bir yeri olan termal turizmi de kent ekonomisi açısından bir diğer önemli gelişme.
Termal turizmle gelişen kent ve ülke örneklerine tanık olabiliyoruz.
Bu noktadaki kaynaklar rasyonel kullanılmalı.
Turizm açısından önemli üzerinde durulması gereken bir diğer mevzu da, kentin tarihi dokusunun koruması ve tarihi eserlerin turizm açısından cazip hale getirilmesi.
Bu da tarihi eserleri korumak ve yaşatmakla mümkün.
Erzurum bu avantaj iyi değerlendirmelidir.
Tarihi misyonu kenti diğer kentlerden ayrıcalıklı kılıyor.
Turizm açısından gelişmiş kentlere baktığımızda bu yönünün yadsınamaz öneme sahip olduğunu görüyoruz.
Bir yılda binlerce turisti ağırlayan kentin ekonomide hak ettiği konuma gelmesi konusunda turizm sektörünün desteklenmesi gerekiyor.
Kente gelen 30 bin üniversite öğrencisi kent için ne kadar önemli sayılıyor ise; kente her yıl gelen yaklaşık 80 bin turistin büyük getiriler bıraktığı düşündüğünde turizm sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Kentte önemli bir potansiyele sahip olan tarım ve hayvancılık sektörleri yanlış politikalar
Sektörün desteklenmesi için alt yapı sorununa çözüm üretilmeli ve ulaşım olanakları artırılmalı, turizm türleri arasında lokomotif kalkınma hızlandırılmalıdır.
Bu sınav hepimizi ilgilendiriyor.
Sorunun içinde yer almamak için herkes üzerine düşeni yapabilmelidir.
Konuya ciddi ve bütüncül bakmak adına herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.
Çünkü bu sınavın telafisi yok.
Gamze İSPİRLİ
Bir yanıt yazın