MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Yazarlar » Ekonomideki Protesto Profili
Gamze İSPİRLİ
Ekonomideki Protesto Profili


Kentin değişmeyen gündemi ekonomideki kırılganlık ve doğu ile batı arasındaki gelişmişlik farkı her gün bir başka veriyle karşımıza çıkıyor.

Kent turizm alanını umut olarak görürken, eldeki veriler özellikle protestolu senet bakımından istikrarlı bir profil sergilemiyor.

Protestolu senet sayısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nde birinci, ülke sıralamasında 23’üncü olan Erzurum, 4’üncü bölge teşvikli iller sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Erzurum’un protestolu senet sayısı payı şubat ayı ölçeğinde yüzde 9.20, iki aylık bazda ise yüzde 9.61 olarak kaydedildi.

Merkez Bankası aylık ve birikimli protestolu senet sayı ve tutar verilerine göre, Erzurum’un içinde bulunduğu 4’üncü Teşvik Bölgesi’nde şubat ayında 5 bin 951, Ocak ve şubat ayı toplamında ise 13 bin 68 senet protestoya gitti.

Bölgede protestolu senet tutarı ise şubat bazında 30 milyon 378 bin, iki aylık dönemde ise 68 milyon 850 bin TL olarak açıklandı.

4’üncü teşvik bölgesinin Türkiye payı protestolu senet şubat bazlı yüzde 7.42, birikimli olarak yüzde 8.95; senet tutarı miktarı şubat ayı ölçekli yüzde 7.58, ocak ve şubat ayı toplamında yüzde 6.99 olarak gerçekleşti.

Erzurum’da protestolu senet sayısı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 22 oranında azalırken, 4’üncü teşvik bölgesinde de yüzde 16.3’lük düşüş gözlendi.

4’üncü teşvik bölgesinde şubat ayı ve iki aylık birikimli veriler bakımından, en yüksek sayıda protestolu senet Trabzon ilinde belirlendi.

Şubat ayında 756 senedin protesto edildiği Trabzon’u 608 senetle Ordu, 548 senetle Erzurum, 406 senetle Malatya, 359 senetle Şanlıurfa, 320 senetle Diyarbakır, 356 senetle Van, 317 senetle Giresun, 245 senetle Rize ili izledi.

4’üncü teşvik bölgesi illeri içinde Erzurum iki aylık protestolu senet sayısında üçüncü oldu. İlk sırada bin 630 senetle Trabzon yer alırken, bu ili bin 417 senetle Ordu, bin 256 senetle Erzurum, 880 senetle Malatya, 754 senetle Şanlıurfa, 710 senetle Diyarbakır, 707 senetle Van, 662 senetle Giresun, 537 senetle Rize ili takip etti.

Protestolu senet sayısı ülke illeri sıralaması bakımından 4’üncü teşvik bölgesi illeri ilginç bir dağılım sergiledi. Karadeniz bölgesi illeri ilk elli içinde yer alırken, genel bazda Doğu ve Güneydoğu illeri alt sıralarda kaldı. Türkiye sıralamasında Trabzon 19’uncu, ordu 22’inci, Erzurum 23’üncü, Malatya 33’üncü, Şanlıurfa 37’inci, Diyarbakır 39’uncu, Giresun 43’üncü, Rize 44’üncü sırayı aldı.

Maliye Bakanlığının vergi mükellefine ilişkin verileri de yaşanan gerçekleri doğruluyor.

Gelir vergisi mükellef sayısı azalıyor.

Böyle bir atmosferde, maliye bakanlığı verileri ne anlatıyor?

Veriler içersindeki tek teselli kaynağı ise teşvik yasası kapsamında kurulan işletmelerin kurumlar vergisi mükellef sayısını artırması olarak ortaya çıkıyor.

Köklü bir geçmişe sahip olan Erzurum ticarette olumsuz bir seyir izliyor.

Teşvik yasası kentte istenilen oranda başarı sağlamadı.

Sosyo ekonomik olumsuzlulardaki serzenişler devam ediyor.

Halkın refah seviyesi yükselmedikçe kentte kalkınma alanında tam anlamıyla  gelişme olduğundan bahsedemezsiniz.

Vatandaş artık gerçekleşmeyen hikayeleri dinlemek istemiyor.

Erzurum’u yönetenlerin bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz.

Erzurum 2011 kış oyunları konusunda öneli gelişmeler yaşarken, bu olumlu tablo reel ekonomiye de yansıyabilmelidir.

Bu durum ise kenti yönetenlerin vizyonuna bağımlı bir kavram.

Gamze İSPİRLİ

📆 05 Nisan 2010 Pazartesi 11:33   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR