Erzurumlular Vakfı Genel Başkanı Süha DENGİZEK, Yanık Dere’nin önemini vurgulayarak, ‘Aziziye ve Yanık Dere Şehitlik Anıtı’ projesi ‘Müze’, Şehitlik Anıtı’ veya ne yapılacaksa bu mutlaka Yanık Dere bölgesine inşa edilmelidir” dedi.
1916 yılında Çarlık Rusya’sı Erzurum’u işgal etti. İşgal çok kanlı oldu. İlk hafta, suçsuz günahsız 7 Erzurumluyu Kalede idam ettiler. Rusya’daki siyasi olaylardan sonra Erzurum’u silahlı Ermeni çetelerine teslim eden Rus Ordusu, Erzurum’u terk etti.
Silahlı Ermeni çeteleri Erzurum’un köylerinde, kasabalarında ve çevre illerde akıl almaz katliamlarda bulundu.
Atalarımızın yaşadığı bu katliamları dünyaya duyurabilmek için sivil toplum kuruluşları, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Valiliği ile birlikte ortak hareket etmek istiyoruz.
Bundan tam 103 yıl önce Erzurum’da, dünyada yapılan en kanlı katliamlardan biri yaşandı. Ancak, bizler Erzurumlular olarak, yapılan bunca zulmü, Rus işgalini, Rus’ların ve Ermeni çetelerinin yaptıklarını dünyaya anlatamadık, bu güne kadar ihmal ettik.
Bu gün ise,
Gerek 93 Harbinin ve gerekse I. Dünya Savaşının en acımasız katliamlarına sahne olmuş Erzurum’da eğer bir şehitlik anıtı, müze veya kütüphane gibi bir anıt eser yapılması düşünülüyorsa, bu esere en uygun yer, 3 bin Erzurumlunun katledildiği Yanık Dere olmalıdır.
Erzurum’un Yanık Dere bölgesi bütün dünyaya tanıtılmalıdır. Katliamın yaşandığı bölge burasıdır. Bu bölgede katliamı yaşayanların torunları aramızdadır.
Bizler de, sivil toplum kuruluşları olarak Yanık Dere’nin önemini vurgulayan, ‘Aziziye ve Yanık Dere Şehitlik Anıtı’ projesi hazırlattık.
Bu projede:
1. Şehitlik sahası içerisinde Anıt,
2. 1918 İşgal Yıllarında Yanık Dere’de meydana gelen olayların rölyef ile anlatımı,
3. Kurtuluş Savaşı- Aziziye- Topdağı-Yanık Dere Müzesi,
4. Konferansların verilebileceği Anfitiyatro,
5. Tören alanı,
6. Temsili şehitlikler,
7. Yanık Dere’nin tarihçesi,
8. Kitaplık,
9. Ek donatılar: Kafe, Dinlenme alanı, Satış üniteleri, Depo, Tuvaletler, Güvenlik noktası, Oto park, bulunmaktadır.
Değerli hemşehrilerim,
100 yıl önce yaşanan olayları, şehitlerimize vefa borcumuzu bütün dünyaya, bütün dünyanın anlayacağı anıtlarla, çevrilecek filmlerle, sahnelenecek tiyatro oyunlarıyla, yazılan romanlarla anlatabiliriz. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi, sesimizi dünyaya duyurmamızı daha da kolaylaştıracaktır.
Erzurum’un saygın, proje üreten, uzun yıllardır ayakta kalabilen sivil toplum kuruluşlarından Erzurum Kalkınma Vakfı (ER- VAK) Erdal Güzel başkanlığında, ER~VAK Kültür Sanat Tarih Komisyonu ve Danışma Kurulu üyeleri ile birlikte, Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Bey’le, Ermeni Mezalimi Müze ve Kütüphanesi’nin yapımı için bir araya geldik.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, maliyeti yaklaşık beş milyon dolar olan bir ‘Ermeni Mezalimi Müze ve Kütüphanesi’ projesi var.
Toplantıda Başkan Mehmet Sekmen’in dile getirdiği, Ermeni mezaliminin yaşandığını, haklı davamızın dünyaya anlatılması gerektiğini ve bir müzenin kurulması gerektiğine bizler de bütün kalbimizle katılıyoruz.
Bizler Erzurumlu sivil toplum kuruluşları olarak yıllar önce, gerek İstanbul’da ve gerekse kendi makamınızda ‘Aziziye ve Yanık Dere Şehitlik Anıtı’ projemizi sunmuştuk. Eğer Erzurum’da Ermeni katliamını anlatacak bir yer varsa o da Yanık Dere bölgesidir.
Bu bölge Erzurumluların topluca katledildiği bir yerdir. Şehitlerimize vefa borcumuzu ancak biz bu anıtla ödeyebiliriz. Yapılacak ‘Müze’, Şehitlik Anıtı’ veya ne yapılacaksa bu mutlaka Yanık Dere bölgesine inşa edilmelidir.
Bu bölgede, tıpkı Çanakkale’de yapılan ‘Şehitlik Anıtı’ gibi milli gururumuzu temsil etmelidir.
Anıt içerisinde Ermeni çetecilerce öldurulen tüm masumların (Türk-Ermeni) isimleri de yeralmalidır.