Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.
Son yıllarda, bölgede yaşanan gelişmeler (DAEŞ, PKK, YPG, Kürt Referandumu) Türkmeneli Coğrafyasının yanı sıra Türkmen toplumunu şekilde etkilemiştir. Topraklarını çatışma sahası haline getiren bu gelişmeleri takip eden politik sürecin içine itilmeye mecbur edilen Türkmenler, 2018 yılından sonra farkına varmadan, diğer politikaların parçası haline gelmişler, siyasi tutarlılığını kaybetmiş ve Türkmen temsil hakkını büyük ölçüde hakim siyasi partilere kaptırmıştır.
Türkmen siyasi harekatının merkezini oluşturan Irak Türkmen Cephesi’ne (ITC) gönül bağı olan, sempati ile bakan ve Türkiye’ye değer veren kesimleri de küstürmüştür. Böylece, Türkmen siyasi bütünlüğüne zarar vermiştir. ITC, Türkmenleri bir şemsiye altında toplayan çatısını kayıp etmiştir. Türkmenler, kendi aralarında oturma, anlaşma ve konuşma olan ortak paydalarını yok etme durumuna düşürülmüştür. Irak’taki Türkmenleri, siyasi, insani, ekonomi ve askeri bakımından abluka ve göç ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla, Irak Türkmen Milli Meclisinin oluşturmak için acilen Kerkük’te Türkmen Kurultayının yapılması gerekmektedir.
Halkın iradesinin tecellisi anlamına gelen kurultay, kadim Türkmen geleneğine göre, halkın toplandığı ve karar aldığı mekândır. Aynı zamanda Kurultay, halkın geleneğini kendi eliyle belirlemesidir. Demokrasinin gereği olduğu gibi, siyasi harekâtları da, halkın tabanına dayandıran mekanizmedir. Ayrıca kurultay, halkı tarafında vesayetin ret edilmesi ve temsilcilerini kendi seçmesidir.
Gerek Bağdat, gerekse Erbil yönetin idaresinde Türkmenlere gerçek temsil hakkı verilmemiştir. Türkmen toplumu adına hale başkalarının karar verdiği ve ahkâm kestiği görülmektedir. Türkmen siyasi ve sivil (milli çizgide olanlar) kuruluşlarının en büyük çabası/arzusu bir araya gelmek, siyasi söylem ve eylem birliğini pekiştirmek ve toplumun tüm katmanlarını kapsayan bir temsil hakkını sağlamaktır. Başka bir ifadeyle, tüm Türkmen kurum, kuruluşları ve kanaat önderlerini bir kurultay çatısı altında toplayarak Türkmen MİLLİ Meclisi’ni ilan etmektir. Bu vesileyle, 3 milyon Türkmenin evini toparlayarak, tek vücut ve tek ses olma yoluyla Türkmeneli Bölgesine hizmet etmek için Türkmen MİLLİ Meclisi’nin kurulmasını sağlayan Büyük Türkmen Kurultayı bir zaruret haline gelmiştir.
Delege Dağılım Kriterleri;
1-Coğrafi dağılım
2-Toplum kesimlerinin temsilcileri
3-Aşiretler temsili
4-Kadınların temsili
5-Kitle kuruluşların temsili
6-Fikir akımları temsili
Delege Aday Kriterleri
1-İlk okul mezunu olmalı
2-Türkmen ebeveynden olup 19 yaşını doldurmuş olmak.
3-Türkmen davasına katkısı olmak.
4-Türkmen davası aleyhtarlığı ve aleyhtarları ile iş birliği yapmış olmamak.
5-Yüz kızartıcı veya terör suçu işlememiş olmak.
Sloganlar
Türkmen Haklarına Anayasa Teminatı İstiyoruz.
Parçalanmaya Hayır Milli Birliğe Evet
Şehitlerin Kanı Mücadele Meşalesidir.
Teröre Hayır İstikrara Evet
Kerkük, Türkmen Kurultayını Kucaklıyor.
Kurultay İçin El Ele
Demokratik Çoğulcu ve Aydınlık Bir Irak İçin El Ele.
Şahlan Türkmen Gençliği… Gerçekleştir Birliği.
Sözde, Fikirde, İşte Birlik.
Milli Türkmen Meclisinin gerçekleşmesini sağlayacak kurultayı başarabilirsek, üç şeyi başarmış olacağız:
1- Aramızda dayanışmayı sağlayabileceğiz;
2- Ortak sorunlara ortak çözümler bulabileceğiz;
3- parçalı bir toplum değil yekpare bir halk olarak dışarıya karşı çok daha güçlü olabileceğiz.
Dr. Hicran Kazancı
Bir yanıt yazın