MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Manşet, Toplum » Koçak:”Ses getirecek projeler yapımasını bekliyoruz”
Koçak:”Ses getirecek projeler yapımasını bekliyoruz”


Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, toplantıya katılan ve Ata-Teknokentte faaliyet gösteren firmalardan, ses getirecek ve patent alımıyla sonuçlanacak projeler yapmalarını beklediğini kaydetti.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Atatürk Üniversitesi, Sanayi, Teknokent Tanışma Günleri” programı tamamlandı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını ATA-TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen yaptı.
Tüzemen, küreselleşen dünyada, yenileşmeyle sürekli desteklenen bir Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve girişimciliğin, ilerlemenin ve gelişmenin önemli unsurlarından biri haline geldiğini hatırlattı.

Üniversitelerin bu konuda temel bir rol üstlendiğini vurgulayan Tüzemen, bu anlamda, Atatürk Üniversitesi bünyesinde, Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM), Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Avrupa İlişkileri Araştırma Merkezi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak Ata-Teknokent gibi fonksiyonelliği daha da geliştirecek birimlerin olduğuna dikkat çekti.
Tüzemen, şöyle devam etti: “Teknokentlerde hizmet vermek isteyen sanayici, yatırımcı ve araştırmacılara çeşitli avantajlar sağlanıyor. Bunları tekrar hatırlarsak; yazılım, AR-GE’ ye dayalı üretim faaliyetleri, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Teknokentlerde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin görevleriyle ilgili ücretleri yine vergiden muaf. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite personeli, öğretim elemanları, teknokentlerde çalıştıkları kuruluşların izniyle, sürekli veya yarı zamanlı olarak istihdam edilebiliyor. Ayrıca, yine, teknokentte yapılan üretim, KDV muafiyetine sahiptir. Yapılan bağış ve yardımlardan ise vergi indirimi yapılıyor. Teknokent firmaları KOSGEB desteklerinden de yararlanıyor.”
Ata-Teknokent hakkında bilgi veren Tüzemen, şu anda, 44 firmayla sözleşme yapıldığını, 13 firmanın aktif şekilde çalıştığını bildirdi. Aktif firmaların yazılım-bilişim, nanoteknoloji, Biyo teknoloji, telekomünikasyon, tasarım, medikal, otomotiv, tarım, bitkisel ilaç ve kozmetik alanlarında çalıştığını anlatan Tüzemen, yürütülen çalışmaların söz konusu alanlarda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak patentleri ortaya çıkarmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, küreselleşen bir dünyada üniversitelerin de küreselleşmeye devam ettiğini, bu bağlamda, Atatürk Üniversitesi’nin de bir dünya üniversitesi olmak için özel bir çaba sarf ettiğini anlattı.
Şu anda Ata-Teknokent’in arzu edilen seviyede olmadığını ifade eden Koçak, toplantıya katılan ve Ata-Teknokentte faaliyet gösteren firmalardan, ses getirecek ve patent alımıyla sonuçlanacak projeler yapmalarını beklediğini kaydetti.
Toplantıda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AR-GE Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Kabaloğlu, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü AR-GE ve Yenilikçilik Destek Programları” konusunda bir konferans verdi.

Palandöken

📆 10 Haziran 2010 Perşembe 08:48   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR