MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Etkinlikler, Flaş, Kültür-Sanat, Toplum » Merdiven Altı Ramazan Kültür söyleşisi yapıldı
Merdiven Altı Ramazan Kültür söyleşisi yapıldı


Merdiven Altı Ramazan Kültür söyleşisi yapıldı.Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı’nın yönettiği Merdiven Altı Ramazan Kültür söyleşisine konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Sarı, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Ali Utku, eğitimci yazar Mustafa Nezihi Pesen ile eleştirmen ve yazar Şahin Torun katıldı.

Söyleşinin girişinde söyleşiye neden Merdiven Altı Ramazan Kültür Sohbetleri ismini verdiklerini açıklayan Mahmut Balcı konuyla ilgili şunları söyledi:

‘Merdiven altı ifadesi toplum tarafından genel olarak kalitesi düşük imalathaneler için kullanılır. Aslında merdiven altı imalatçılarını tembel tembel oturmak veya avantadan geçinmek yerine bir emek gösterdikleri için kutlamak gerekiyor. Biz de var olan imkânlarımız çerçevesinde yaz sıcağında bu söyleşiyi kitabevinin faaliyete başlayan b kapısına bitişik merdivenlerde yapmaya karar verdik. Söyleşilere de bu isim gider diye düşündük. Bir anlamda söyleşiyi açık havada yapma düşüncemizin çok isabetli olduğunu söyleşiye katılan birçok okuyucudan destek görmek bizi hem sevindirdi hem de cesaretlendirdi. Elbette daha geniş mekanlarda etkinlik yapmak isteriz. Ancak şimdilik bu imkanlarımız bu kadar. Tecrübelerimizi paylaşmak isteyen kuruluşlarla daha geniş ortamlarda etkinlikler yapmaya hazır olduğumuz da bu vesileyle belirterek bizi yalnız bırakmayan bütün kitap dostlarına teşekkür ediyorum.’

Açlık konusunun şiir dünyasında nasıl algılandığını Fransız Kafka örneğinden hareketle ele alan Ahmet Sarı batıda açlığı öven şair ve yazarlar olduğu gibi milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dünyada bazı batı ülkelerinde kusma makinelerinin yaygın olmasının da büyük bir çelişki olduğunu söyledi.

Şahin Torun ise açlık olayının edebiyat dünyasında ve kitaplarda nasıl işlendiğini ele alarak ‘Doğu ile Batının açlık algısı birbirinden farklıdır. İnsanlığın ortak sorunu olan açlığın paylaşmak suretiyle aşılacağını düşünüyorum’ dedi.

Hz.Adem ile Hz.Havva’nın yasak meyveyi yemesi ile aslınla bir anlamda insanlığın açlıkla imtihanının başladığını söyleyen Mustafa Nezihi Pesen ‘İslam’da az uyumak aç konuşmak ve az yemek aynı zamanda manevi açıdan bir arınma yoludur. Kur’ana göre açlık bir imtihandır. Az yiyerek daha sağlıklı yaşamak mümkündür.’dedi.

Felsefi ve ahlaki öğretilerde açlığın ruh ile bedenin birbiriyle bir bütünlük kurması için önemli bir olay olarak görüldüğünü belirten Ali Utku ise özetle şunları söyledi:‘doyumsuz olan ve sürekli daha fazlasını isteyen insanın bu yöndeki eksikliğini gidermek için Birçok filozof ve ahlak öğreticisine göre genel anlamda açlık dini anlamda ise oruç insanın uyanıklığını sağlamaktadır.’dedi.

Tarih boyunca zenginlerin yoksulları açlıkla tehdit etme alışkanlığının günümüzde zengin ülkelerin fakir ülkeleri aynı şekilde açlık fakirlik korkusuyla tehdit ettiklerini belirten Eğitimci ve yazar Mahmut Balcı ‘Mekke döneminde müşriklerin müslümanlara boykot uygulaması ile israilin gazzeye abluka uygulaması aynı şeydir. Allah açlığa karşı sabredenlere mutlaka yardım edecektir. Bunun yanında aç insanların halini de paylaşmak gerekir.’dedi.

Gece geç saatlere kadar devam eden ve Prof.Dr.Hanefi Palabıyık ve kitap dostlarının da görüşleriyle katkıda bulunduğu Merdiven Altı Ramazan Kültür Sohbetleri ramazan akşamlarına yaptığı katkı açısından memnuniyetle karşılandı.

📆 19 Ağustos 2010 Perşembe 11:38   ·   💬 0 yorum   ·   ⎙ Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR