Erzurum’un tortum ilçesinde doğa yok ediliyor. Doğanın yok edilişine karşı çıkan köylüler değişik eylemler yapmaya başladı. İşte Orhan Yıldırım’ın o haberi
Erzurum’un Tortum ilçesi Serdarlı beldesine bağlı Aşağı Katıklı köyüne yapılması planlanan hidroelektrik santralini protesto eden köylüler, köy içinden geçmekte olan dereden tuttukları balıkları kefenleyip tabuta koyduktan sonra dereye döktü.
Tepkilerini dile getiren köylüler, hidroelektrik santraline karşı olduklarını ifade etti.
Köy muhtarı Kemal Güler, hidroelektrik santralinin köyün içinden geçmekte olan Ödük Çayı’nın üzerine kurulması halinde bağ ve bahçecilikle geçimini sağlayan köylülerin susuz kalacağını ve bunun da göçe neden olacağını savundu.
Kamuoyunun dikkatini çekmek için balıkları yakalayıp kefenledikleri ifade eden Muhtar Güler, “Bizim suyumuzla uğraşmasınlar. Hidroelektrik santralini projesini istemiyoruz. Kamuoyunun dikkatini çekmek için balıkları kefenleyip tabuta koyduk.” diye konuştu.
Kefenlenen balıkların tabutunun üzerine ‘Su hayattır, yaşam ölüyor’ yazısını yazmayı da ihmal etmeyen köylüler, eylemlerinin ses getireceğine inanıyor.
Köy sakinlerinden Yaşar Yeğin, bireysel olarak köylerine hidroelektrik santrali yapılmasına karşı olmadığını ancak sularının yüzde 70 kesilmesine karşı olduklarını ifade etti.
Yeğin, tarım ve meyvecilik yapılan köyleri için suyun hayati önem taşıdığına vurgu yaparak, “Hidroelektrik santrali kurulmasıyla köyümüzden göç başlayacaktır. Yeniden su kavgalarının olma ihtimalinden dolayı hidroelektrik santraline karşıyız.” ifadesini kullandı.
Bağcılık yaparak geçimini temin eden Doğan Koçak ise balık için hayat olan suyun kendileri için de hayat kaynağı olduğunu söyledi.
Köylerine hidroelektrik santrali yapılması halinde sudan çıkmış balık gibi olacaklarını dile getiren Koçak, “Sudan çıkmış balık ne ise biz de öyle olacağız. Su bizim için hayat. Bunun için balıkları sudan çıkartıp, kefenleyip tabuta koyduk.” şeklinde konuştu.
(H.E.S.)Hidroelektriksantrali yapılması planlanan su yaklaşık 70 km lik bir vadiyi beslemektedir.Bu vadi de yaklaşık 17.000 kişi yaşamaktadır.Bu 17.000 kişi geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.TÜRKİYE’de ender yetişen kırmızı benekli alabalık ve suda yaşayan çeşitli canlılar bu H.E.S. projesiyle resmen katledilecek ve burda yaşayan halk geçimini tarımla yaptığından dolayı tarımını yapamayacak ve göçe zorlanacaktır.Çünkü tarım DÜNYA’da her yerde suyla yapılmaktadır.Sorarım sizlere susuz tarım yapılan bir yer,Yeryüzünde varmıdır?Ayrıca bu H.E.S. projesiyle DÜNYA’nın 3.BÜYÜK şelalesi olan TORTUM ŞELALESİ’ninde suyunun yaklaşık % 40 ı yok olacak ve dolyısıyla DÜNYA’da eşi olmayan bu doğal şelalede doğal olarak doğallığını kaybedecektir.Vadi halkı olarak bizler hukuki bütün platformlarda yasal hakkımızı arıyacağız.Burdan sayın Başbakanımız’a,Sayın enerji ve tabii kaynaklar bakanına ve DEVLET BÜYÜK’lerine sesleniyorum.LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN.Bu projenin hayata geçmesi bizim hayatımızın mahvolması demek.Bizim göç etmemiz demek ve daha kötüsü burda yaşayan vadi halkının hafızasında devlet tarafından sürgün edilmiş vatandaş olarak ebediyete kadar kazınması demek.Son çare olarak TÜRKİYE’de iç hukuk tükenirse bu olayı AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’ne taşıyacağımızı vadi halkı olarak KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURURUZ.