‘Hasta Haklarına’ birinci derecede önem verdiğine tanık olduğum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Hikmet Koçak’ın düzenlediği kahvaltılı basın toplantısına katıldım.
2011-2012 Eğitim Yılını değerlendirdiği toplantıda Atatürk Üniversitesi’nin yıldızının her geçen gün parlayarak ‘Başarı Bayrağı’nı yükseklere taşınması ve büyük projelere imza atması ile gurur duydum. Teşekkürler, değerli hocam…
‘GURURUMUZ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’
‘Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk üniversitelerinden birisi olan Atatürk Üniversitesi.
Atatürk Üniversitesi’nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli rüyalarından birinin gerçekleşmesidir.
Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu’da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermiştir.
Atatürk’ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu,1950 yılında tekrar gündeme getirildi. 1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi’nin Erzurum’da kurulmasını önerdi.
1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırılır’
Ve bu gün, Atatürk Üniversitesi nereden nereye geldi: Yıl: 2012
Toplantıya emeklerini Atatürk Üniversitesi’ne gecesini gündüzüne katan değerli Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu, Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ve Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Arık da katıldı…
REKTÖR KOÇAK, ‘DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA YOLUNDAYIZ’
Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ’ın “Üniversite kuran üniversite olmak kolay değildir” güzel mesajıyla bu gün gurur duyduğumuz Atatürk Üniversitesi’nde Rektör Koçak’ın başarılı çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum…
Atatürk Üniversitesi’nin bugüne kadar 200 bine yakın mezun verdiğini, Atatürk Üniversitesi’nin 54 yılda kazandığı bilgi ve tecrübe ile Üniversiteyi uluslar arası platformda daima ön sırada tutmaya çalıştıkları…
Öğrenci sayısının 71 bini aştığını, 2 bin 485 akademisyenin, 3 bin 457 idari personelle 57 akademik birimde hizmet verdiklerini anlatan Rektör Koçak, ‘Dünya Üniversitesi olma yolundayız’ mesajını verdi.
940 araştırma görevlisinin bulunduğunu da hatırlatan Rektör Koçak, “Bu yönümüzle de Türkiye’nin akademisyen ihtiyacının karşılanmasında Üniversitemiz öncü bir rol oynamaktadır” müjdesini verdi.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK GÖZLEM EVİ ERZURUM’DA
ATATÜRK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu’ya hayat verecek olan dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük gözlemevinin Erzurum’a kurulacağını müjdeliyor ve devam ediyor.
Gözlemevi’nin 60 milyon liraya mal olacak ve 5 yılda tamamlayacaklarını anlattı.
‘YABANCI ÖĞRENCİ ARTIŞI DEVAM EDİYOR’
2008 yılında 106 olan yabancı uyruklu öğrenci sayısının 2011 yılında 686’ya yükseldiğini belirten Koçak, “ESRUC toplantıları ve Atatürk Üniversitesi’nin uluslararamsılaşması çabalarının bir sonucu olan yabancı öğrenci artışı devam edecektir” diye konuştu.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI’NDAN ‘ÜNİVERSİTE’YE ‘TEŞEKKÜR BELGESİ’
Avrupa Komisyonu tarafından 2011-2014 dönemi için Atatürk Üniversitesi’ne ‘Diplome Eki Etiketi’ ödülü verildiğini, “16 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Üniversitemize ‘Teşekkür Belgesi’ verilmesi, Diplome Eki Etiketi ödülü ise 8 Mayıs’ta Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Üniversitemize tevdi edileceğini müjdeledi.
BÜYÜK PROJE: ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM MERKEZİ
Elbette, Atatürk Üniversitesi Erzurum’un kalkınmasında da önemli bir rol oynuyor
Burada en önemli etken, en başarılı isim
Atatürk Üniversitesi’nin değerli isimi: Prof.Dr. Hikmet Koçak
Aziziye Araştırma Hastanesi ile Yoncalık’taki Eğitim Fakülte yerlerinin TOKİ’ye verileceğini,
Rektör Koçak, Türkiye’de 8.5 milyon engellinin yaşadığına dikkati çekerek Atatürk Üniversitesi Engelliler Kış Sporları Merkezi kurmayı planlandıklarını müjdeledi
Engelli Eğitim Merkezi’nde amaçlarının dünya çocukları ve gençlerine 12 ay boyunca kar ve buz sporları dalında hizmet sunmak olduğunu vurguladı.
Rektör Hikmet Koçak bu projeyi şöyle açıklıyor:
“Engellilerin topluma kazandırılmasında farkındalık oluşturan önemli bir cazibe merkezi olacak. Atölye ve etkinlikler binası içerisinde görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelliler için özel sınıflar olacak ve ayrıca engelli eğitim parkurları yer alacak.”…
11 ÜLKEDEN 45 ÖĞRENCİ MİSAFİR EDİLDİ
geçtiğimiz ay içerisinde 150’den fazla bilim adamının katıldığı 1. Uluslararası Kış Zirvesi’ni yaptık. Bölgemizin potansiyelinin tespiti ve değerlendirilmesi bakımından önemli sonuçları oldu. Geleneksel olarak düzenlediğimiz Yaz Okulu’nda ise 11 ülkeden 45 öğrenciyi ağırladı.
AZİZİYE, NİSAN AYINDA ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİNDE
Açık öğretim, İletişim, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri kompleksi, Turizm İşletmeciliği ve Uygulama Oteli, Sağlık Bilimleri Fakültesi Büyük onarımı, Mühendislik Fakültesi Ek binası, ısı merkezinin yenilenmesi, Doğu Anadolu Gözlemevi, Hobi Bahçeleri, TOKİ projeleri, çevre yolu ve hastanelerin birleştirilmesi ve otomatik sulama sistemi projeleri ile birlikte Aziziye Hastanesi’nin yerleşke içine taşınmasına Nisan ayı sonu itibariyle tamamlanacağı….
‘BÜTÜN ÜLKE BAYRAKLARINI ERZURUM’DA DALGALANDIRACAĞIZ’
Üniversite kampusu içinde bilim müze, doğa, eğitim, kongre, kültür, sanat merkezleri ..
Sayın Koçak, Dünyada bir ilk olacağını hatırlatıyor.
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ifade eden Rektör Hikmet Koçak,’Bu büyük projede güneş enerjisi, peyzaj ve otel inşasının maliyeti çok yüksek. Proje toplam 150 milyon dolar değerinde olduğunu kaydederek, başta Turkcell olmak üzere özel sektörlerden de taleplerle gidilecek.’’
BÜYÜK PROJEDE YOK YOK
Bu parklarda sayılar müzesi ve matematik parkı, deprem müzesi, oyun alanları, Türkiye bahçeleri, biyo çeşitlilik parkı, engelli eğitim merkezi, astronomi müzesi, kar tanesi kış müzesi ve kar parkı gibi çeşitli bilimsel araştırma merkezleri olacak.
Sayın Koçak’ın son sözü ise:
‘Dünya çocuk ve gençlik meclisini Erzurum’da faaliyete geçirerek bütün ülkelerin bayraklarının dalgalandıracağız” oldu.
İyi haftalar….
Cem BAKIRCI
Sevgili Cem Bakırcı, kardeşimiz çok güzel ifade etmişsiniz ben de Atatürk Üniversitesi’nden mezun olmaktan GURU DUYUYORUM, Sayın Rektörüm Koçak’a saygılarımla, başarı diliyorum….
Erzurum’da okudum, yurtlarda güzel Erzurum yemeklerini tattık. TEK BİR ŞEY GÖRDÜM (MİSAİR PERVERLİKLERİ, DOSTANE YAKLAŞIMLARI- ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE OKUMAK GERÇEKTEN AYRICALIK…SLMALR HERKESE….
Cem bey güzel yazmışsınız da birde üniversitede “işi erabına verme” prensibi benimsenebilse ve hele bir de ülke çapında sansasyon oluşturan şu Murat Bardakçı olayı olmasaydı……….Galiba bu son olaydan sonra üniversitede akademik atanma kriterlerine birde Bardakçı kriteride eklenmesi gerekecek.