Erzurum Teknik Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak tahsis edilen arazi ile ilgili TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından Erzurum 1. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın 23.11.2012 tarihinde esastan reddedildiği belirtilen açıklamada, Bunun üzerine, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından Danıştay’a itiraz edildiği, Danıştay 10. Dairesinin davalı idareler olan Maliye Bakanlığı ve Erzurum Valiliği’nden dava konusuna ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesinden sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına 02.07.2013 tarihinde oy çokluğu ile karar verdiği belirtildi.
Konu ile ilgili olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla yazılı bir açıklama yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, “Üniversitemizin kampüs alanının belirlenmesi için oluşturulan 8 kişilik Kurulun, 15.04.2011 tarihinde almış olduğu karar ile Erzurum Teknik Üniversitesi’ne mevcut arazi tahsis edilmiştir.
Erzurum Teknik Üniversitesi kampüs alanı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Planlama ve İmar Genel Müdürlüğü tarafından 28.12.1981 tarihinde onanan Erzurum ve Yakın Çevresi 1/25.000 Ölçekli İmar Planlarında “Üniversite Alanı” olarak belirtilmiştir. Bu alan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Planında “tarım alanı” değil, “eğitim tesislerinin yanı sıra kentsel ve bölgesel kültür merkezleri, sağlık tesisleri ve kongre merkezlerinin” yer alabileceği bir alan olarak belirtilmiştir.
Ayrıca söz konusu arazinin üniversite yapılaşması için imara açık olduğu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yeni İmar Planı’nda da belirtilmiştir.
Bu arazinin Erzurum Teknik Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak tahsis edilmesinden sonra 2012-2023 yılları arasında üniversitemizin yapılaşma planlamasını içeren Gelişim Raporu ve bu rapora istinaden Kampüs Master Planı hazırlanmış ve Kalkınma Bakanlığı’nca onaylanmıştır.
Kampüs alanının tahsisinden sonra, eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlayabilmek için, arazi jeolojik etüt, mimari projeler, yüksek gerilim hatlarının deplase edilmesi ve bina yapımları için yaklaşık olarak 72 Milyon TL harcanmıştır.
Bu çalışmalar neticesinde 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde 1100 öğrencimizle, kampüs alanımızda yapımı tamamlanan Eğitim Binamızda, 4 Fakülte bünyesinde 7 Bölümde eğitime devam edilecektir.
2013 yılı itibariyle, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte binası yapım işi başlamış, Rektörlük binasının ihalesi tamamlanmıştır. Mühendislik ve Mimarlık Fakülte binasının ise mimari projesi tamamlanmış olup ihale aşamasına gelinmiştir. Dolayısıyla bu kararın, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Erzurum için telafisi güç veya imkânsız zararlara yol açması kaçınılmazdır.”
ERZURUM (İHA)
ya arazide tarım yapılacak diye durduruyorlar işe bak bu şehirde yıllarca tarım yapıldı ne elde edildi 1 üniversite ile şehir nasıl kalkındı 2. üniversite ile dahada kalkınacak belki 1 erzurumun tarım arazisinin yapamayacağını bu üniversite yapacak erzuruma. tabi bunu mahkemeye götürenlerin her türli kervanları yürüyor olan zavallı halka oluyor..Erzuruma Yazık Olur…
üniversitenin yazılı açıklamasında mahkeme kararından yola çıkılarak 72 milyon zarar edileceğine vurgu yapılmış bu zarar şüphesiz sayın rektörün eseridir, rektörlük süresi neredeyse bitmek üzeredir beraberinde açılan üniversiteler mezun verecekken ETÜ hala yer meselesini aşamamıştır bunun sebebi rektör beyin inadı ve egosudur, erzuruma yatırım yapılmama konusu değildir mesele alternetif birçok yer varken rektör bey istiyor diye 1. sınıf tarım arazisi üzerine üniversite inşaa etmek herşeyden önce bir bilim adamına ve erzurumluya yakışmamaktadır… evet erzuruma 2. üniversite kararı ne kadar doğru ise rektör seçimi bir o kadar yanlış olmuştur, mevcut üniversitenin hemen yanına fakültesi gibi yeni bir üniversite yapmak hezeyandır Allah akıl versin…