Erzurum’a Palandöken Baraj Gölü’nden getirilen yaklaşık 360 bin kişinin içtiği suda kanserojen ‘fenol’ maddesi olduğunu açıklayan Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, yargıda aklandı.
İçme suyunun birinci kalitede olduğunu öne süren ESKİ (Erzurum Su, Kanalizasyon işletmesi) Genel Müdürlüğü’nün açtığı 10 bini manevi olmak üzere 15 bin lira tazminat davası sonuçlandı.
Tazminat davasını reddeden Erzurum Üçüncü Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Hüseyin Kovan, davalı bilim adamının yaptığı çalışmayı kamuoyu ile paylaşmasını olumlu buldu.
Davalıyı ‘duyarlı bilim adamı’ olarak nitelendiren Hakim Hüseyin Kovan, “Yüzbinlerce insanın su içtiği baraj gölüne hayvan pisliklerinin akması ve kanalizasyonun karışması kabul edilebilir bir durum değildir. Davalanını yaptığı, duyarlı bir bilimadamının yapmış olduğu araştırma ve gözlemin sonucunu kamuoyu ile paylaşmak, bu şekilde insanların sağlıklı yaşamasına katkıda bulunmak olarak algılamak gerekir” dedi.
Kentin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılamak için Çat ilçesi yakınına yaptırılan Palandöken Baraj Gölü’nden, 1 Kasım 2008’den itibaren kente su verilmeye başlandı.
Bir ay sonra Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu’nun, sekiz yüksek lisans öğrencisiyle birlikte yaptığı analizde, Palandöken Barajından gelen ve arıtma tesisinden geçen içme suyunda normalin 83 katı ‘zehirli fenol’ maddesi bulunduğu ortaya çıkmıştı.
Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, Türk içme suyu standartlarına göre 0.002 miligram/litre olması gereken fenolün, kentin içme suyunda 0.166 miligram/litre olduğunu belirterek, “Şebeke bir an önce temizlenmeli. Bu su kesinlikle içilmemeli” demişti.CNN TÜRK
Gazete Güncel
Sayın hocam içme suyu için yapmış olduğunuz mücadeleden dolayı sizi kutluyorum.selamlar allah işin rasgetirsin.