Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, “Türkiye’de çok daha sağlıklı bir ekonomik büyümenin yolu kayıt dışılıkla mücadeleden geçiyor.” dedi.
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Dünya Bankası işbirliğiyle organize edilen “Kayıt Dışılıkla Mücadele Fırsatlar, Zorluklar ve Politika Önerileri” konulu panel, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlendi. Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun da tanıtımının yapıldığı panelde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, kayıt dışılığın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Türkiye’nin, ekonomik açıdan sağlık bir büyümeyi gerçekleştirebilecek enstrümanlara sahip olduğunu söyleyen Ulrich Zachau, “Kayıt dışılık ciddi bir sorundur. Bu sorun, firmaları, çalışanları ve onların ailelerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye’de kayıt dışılığı teşvik eden bir takım faktörler vardır. Ülkedeki çalışan nüfusu göz önünde bulunduracak olursak, işgücü piyasalarının daha esnek hale getirilmesi ve bu sayede kayıt dışılığın azaltılması mümkündür. Kayıt dışılığı azaltmak suretiyle, yeni iş imkanlarının oluşturulabileceğini de hepimiz biliyoruz.” diye konuştu.
Kayıt dışılığın, az sayıda insanın yüksek miktarlarda vergi ödemesi anlamına geldiğini kaydeden Direktör Zachau, ister işveren, isterse çalışan olsun, bu vergi yükünün toplumun tüm kesimlerine maliyet olarak yansıdığını dile getirdi. Hangi sektörde olursa olsun, ekonomik bir faaliyet içerisinde bulunan tüm firmaların ve işgücünü temsil eden çalışanların gerektiği gibi kayıt altına alınmaması halinde, ekonomik faaliyetlerin bir değer kaybıyla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Zachau, “Kayıt dışılıkla çok ciddi mücadelelerin verildiği ekonomilerde, çalışanlar, ne kadar çok çalışırlarsa o kadar çok kazanacaklarını bilirler. Bu nedenle hem kendilerine, hem de işverenlerine faydalı olur, ekonomik bir değer üretilmesini sağlarlar.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de bu bağlamda esnek istihdam politikalarına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, “Çalışanları ve işverenleri koruma noktasında daha esnek istihdam politikaları uygulayarak, kayıt dışılıkla etkin bir mücadele verilebilir. İşsizlik yardımlarını geliştirmek ve esnek zamanlı çalışma koşulları oluşturmakta, yine mücadelenin önemli bir parçası olacaktır. Genel anlamda kayıt dışılıkla etkin bir mücadele, ülkenin sosyal yapısına olan güveni de artırır.” diye konuştu.
Türkiye’de açık ve canlı bir ekonominin mevcut olduğuna dikkati çeken Direktör Ulrich Zachau, bu ekonominin kayıt altına alınması halinde, çok daha sağlıklı bir ekonomik büyümenin mümkün hale gelebileceğini, sözlerine ekledi.
PANELDE, KURUMLARI TEMSİLEN KONUŞMALAR YAPILDI
“Kayıt Dışılıkla Mücadele Fırsatlar, Zorluklar ve Politika Önerileri” konulu panelde daha sonra Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun tanıtımı yapıldı. Kıdemli Ekonomist Kamer Karakum’un yaptığı sunumun ardından geçilen panele, Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Fatih Dağlı, ETSO’dan Nazım Akıllıoğlu, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Mustafa Güneş ve Dünya Bankası Türkiye Başekonomisti Marc Thomas, konuşmacı olarak katıldı.
ERZURUM (İHA)
Bir yanıt yazın