MENÜ ☰
Büyük Erzurum Sofrası
Erzurum Haber Gazetesi » Flaş, Göze Çarpanlar, Manşet, Sağlık » Mide Kanser hastalarının umudu Erzurum’da !..
Mide Kanser hastalarının umudu Erzurum’da !..


Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr.Halis Süleyman’ın mide kanserinin tedavisiyle ilgili fareler üzerinde yaptığı çalışmalar hastalara umut oldu. Kadir Sabuncuoğlu’nun Radikal Gazetesi’nde yer alan haberine göre, tedaviyi klinik aşamasına getiren Doç. Dr. Süleyman’a, dünyanın dört bir yanından denek olmak isteyen hastalardan mesaj yağıyor.
Mide kanserinin tedavisiyle ilgili fareler üzerinde yaptığı çalışmalar ABD’nin ünlü bilim dergisi ‘International Journal Of Canser’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman, hastalara umut oldu. Adrenalin düşürülerek gerçekleştirilen tedaviyi klinik aşamasına getiren Doç. Dr. Halis Süleyman’a, Mısır, Azerbaycan, İsviçre’den e- mail yolu ile mesaj gönderenler kendileri ya da yakınları için “Denek olmak istiyoruz. Kapının önünde yatmaya razıyız. Yeter ki o şansı değerlendirelim” diyor.

MİDE KANSERİ YILDA 900 BİN CAN ALIYOR

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman, patalog Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Yrd. Doç. Dr. Zekai Halıcı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Dr. Elif Çadırcı’dan oluşan ekiple farelerde uzun yıllara dayalı bir çalışmanın sonunda midedeki kanserli dokunun tamamen ortadan kalktığını bilimsel olarak ispatladı. Ekip, üç ayrı gruptaki farelerin midesinde kanser dokusu oluşturduktan sonra, kortizol verip deney yaptı. Adrenalin düzeyi normal olanlarda kortizol tedavisi, kanserli dokuyu değiştiremedi. Ama adrenalin düzeyi azaltılanlarda yüzde 80, böbrek üstü bezleri çıkarılan ve hiç adrenalin salgısı olmayanlarda ise yüzde 100 başarı elde edildi.
Mide kanserinden yılda 900 bin insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Halis Süleyman’ın çalışması, 26 Ağustos’ta ‘International Journal Of Canser’ dergisinde yayımlandı. Patent başvurusu kabul edilen çalışmayı ‘International Journal Of Canser’ dergisi önümüzdeki günlerde ikinci kez kapak yapacak.

‘SIRA SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA’

Mide kanserini iyileştiren çalışmalarının çok büyük yankı uyandırdığını söyleyen Doç. Dr. Süleyman, “Çalışmalar sırasında iki kez kalp krizi geçirdim. Daha iki ay önce by-pass ameliyatı oldum. Yeterince dinlenmeden görevimin başına döndüm. Ekibimle birlikte maddi ve manevi olarak çok yıprandık. Dünyada bilim adamları, çağın hastalığını yenmek için aralıksız çalışmalar yapıyor” dedi.

Ekip çalışmasıyla, deney hayvanlarında vücudun savunma mekanizmasını artırarak kanseri yendiklerini kaydeden Doç. Dr. Süleyman,sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mide kanserini yok etmek için yıllarca gece- gündüz demeden çalıştık. Türkiye ve yurt dışından her gün yüzlerce mesaj ve telefon alıyorum. Cep telefonum iki pili günlük konuşmalara yetmiyor. Umutlarını kaybetmek üzere olan hastalar, gönüllü denek olmak istiyor. Kapımın önünde yatmak isteyen, yalvaranların sayısı çok fazla. Ancak bizim bu aşamada yapacağımız hiçbir şey yok. Sıra şimdi Sağlık Bakanlığı’nda. Yasal işlemler tamamlandıktan sonra Erzurum’da kanser hastaları için bir klinik açılırsa, bir tıp doktoru olarak ben de görev almak istiyorum. O zaman Erzurum’un yazgısı kanser turizmiyle değişir.”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise deneyin insanlara uygulanacak bir çalışma olduğunu anımsattı. Uluslararası patent almada üniversitenin katkı sağlayacağını bildiren Prof. Dr. Koçak, kanserle ilgili çalışmanın halka yansıması için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi.

ÜÇ KITADAN MESAJ GELİYOR
Doç. Dr. Halis Süleyman’a gönderilen e- maillerden bazıları şöyle:
* Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özer Şehirli (M. Ü. Ecz. Fak. Farmakoloji ABD): 6 ay önce 21 yaşındaki kız kardeşim mide kanserinden ameliyat oldu. Kemoterapiden sonra durumu iç açıcı değil. Klinik çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?
* Umut Keçelioğlu: Babam Nisan 2005’te mide kanserinden ameliyat edildi. Şimdi durumu kötü olduğu için tedavi uygulanamıyor. Karşılaşabileceğimiz tüm olumsuzluklara hazır olduğumu bilmenizi isterim.
* Sezen Yavan (İstanbul): Her hastada olduğu gibi bizim için de babam o kadar değerli ki, gerçekten ümidimizi yitirmemek istiyoruz.
* Dr. Mehmet Cenk Deliküçük (Bakırköy Hastanesi’nde radyolojı uzmanı): Ağabeyim 2007’de pankreas kanseri oldu. Radyoterapi ve kemoterapi görüyor. Pankreas için de şansımız var ise sizinle temasa geçmek isterim.
* Bayram Ala: Ablam 33 yaşında, 3 çocuk annesi. Bir ay önce mide kanserinden ameliyat oldu. Bir umut olarak yazıyorum. Eğer yardımcı olursanız dünyaları bize vermiş olursunuz.
* Murat Yılmaz (Kimya Mühendisi): Babam, mide kanseri ama ameliyat etmediler. Eğer çalışmanız hastalar üzerinde denenmeye başlarsa gönüllü denek olmasını istiyorum.
* Merve Uslular: Dedem, mide kanseri. Evde ölümü bekliyor. Dedem için lütfen birşeyler yapar mısınız?
* Adem Arslan: Midemde tümör var. Gönüllü aday olabilir miyim?
* Mehmet Altın: 39 yaşındayım, 2 kez ameliyat oldum. Kitle midemde duruyor. İlacınızı benim üzerimde deneyebilir misiniz?
* Akif Değirmendere: Annemin 3 ay önce midesi alındı. Şu anda bitkin. İlacı denemenizde gönüllü olmak istiyoruz.
* Arif Özbay (41) (Kocaeli): Geçen yıl midem alındı. Tedavi benim durumumdakilere uygulanacak mı? Uygulanırsa gönüllüyüm.
* Koray Özdemir: Emekli öğretmen olan babam kolon kanserine yakalandı. Her gün çaresizlik içerisinde ızdırabına şahit oluyoruz. Sizlere yalvarıyorum. Sunacağınız her yöntemi deneyebiliriz.
* Mehmet Derya Altunbaş (İsviçre): Arkadaşım Fransa’da yaşıyor. Mide kanserinden eriyor ve acı çekiyor. İlk gönüllü olmak istiyor. Patavatsızca olacak ama sizi Fransa’ya götürmek istiyoruz. Lütfen merhametinizi esirgemeyin.
* Prof. Dr. Bülent Müngen (Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Başkanı): Van’da bulunan bir hasta akrabam gönüllü olarak klinik çalışmalara katılmak istediğini söyledi.
* Ahmet Başaran (Makine Müh., İstanbul): Mide kanseri hastamızda ilacı denemek istiyoruz. Ne olur bize yardım edin.
* Ramil Cebrayilov (Azerbaycan): Babamın midesinde yara var. Sizin yanınıza getirsem ona yardım ola biler misiniz? Evvelceden teşekkür ediyorum.
* “Öğretmen olan eşim, Yıldızhan Çalışkan Avcı (33), halen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji servisinde tedavi görüyor. Sonucu ne olursa olsun gönüllü denek olmak istiyoruz.”
(Kadir Sabuncuoğlu/Radikal)

📆 15 Eylül 2009 Salı 12:25   ·   💬 1 yorum   ·   ⎙ Yazdır

“Mide Kanser hastalarının umudu Erzurum’da !..” için bir yanıt

  1. emine dedi ki:

    ablam pankreas kanseri 6 aylık kemoterapi sonrası hiç fayda olmamış bu sefer gırtlak delinerek 20 saat kemoterapi gırtlaktan verilecekmiş ayın 7 sinde lütfen yardımcı olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERZURUM'DA HAVA

ERZURUM
Esentepe Avrupa Konutları
YENİ SAYI

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

ANKET

Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.

BAĞLANTILAR